Blocul - fantomă din cartierul Tudor Vladimirescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul G1 din cartierul Tudor Vladimirescu a devenit adăpostul oamenilor străzii
Blocul G1 din cartierul Tudor Vladimirescu a devenit adăpostul oamenilor străzii

Vor mai trece ani buni până când construcția blocului G1 va fi dusă la bun sfârșit șI aici se vor muta familiile nevoiașe. Până atunci, clădirea contribuie la peisajul dezolant al orașului, alături de alte hale lăsate în paragină.

Un peisaj urban dominat de clădiri impozante, cu arhitecturi moderne, construite din beton și sticlă. Fântâni arteziene cu forme futuriste și un râu artificial ce străbate centrul orașului completează imaginea Piteștiului în anul 2011. Peisajul idilic se dispersează încet - încet din mintea turistilor care ne vizitează orașul odată ce pătrund în cartierele Piteștiului.

Clădiri lăsate în paragină, tencuială căzută, geamuri sparte, cărămizi prăbușite. Aceste pete gri  e harta cartierelor întinează imeaginea orașului care pretinde a fi modern. Piatra de moară ce atârnă de gâtul autorităților este un bloc ce nu a fost locuit niciodată. Desprins parcă din filmele de groază, printre imobilele din cartierul Tudor Vladimirescu zace un bloc cu patru etaje, fără geamuri și finisaje, cu un aspect sinistru. Având pereții mâzgăliți, clădirea se degradează pe zi ce trece și este acoperiș deasupra capului pentru oamenii străzii.

“Este un miros insuportabil în zonă. Nu poți să te apropii de bloc, ți-e și frică să treci pe lângă el. Noaptea se adună tot felul de copiii, boschetari și stau acolo”, spune Cristina Ion, de 27 de ani.

Blocul G1 are o poveste intrigantă. Ridicat înainte de Revoluție pentru Ministerul Administrației și Internelor, era destinat locuințelor de serviciu ale polițiștilor. Evenimentele din decembrie 1989 și dizolvarea societății constructoare au dus la transformarea clădirii într-o ruină.

Preluare condiționată
Primăria Pitești a semnat un acord în anul 2002 cu MAI pentru preluarea imobilului, însă administrația locală trebuie să dea ministerului echivalentul sumei investite pentru ridicarea blocului sau alte apartamente.

“Blocul e dat administrației locale, dar nu putem face nimic cu el. Este degrevat de sarcini. Ni s-a spus <<Luați-l voi, administrația locală, terminați-l și dați Poliției atâtea apartamente, echivalentul sumei cât au dat ei pentru a ridica blocul.>>Ori noi nu avem de unde da apartamente”, spune primarul Tudor Pendiuc.

Edilul Piteștiului a discutat săptămâna trecută la o întâlnire de lucru a Asociației Municipiilor din România cu ministrul Traian Igaș pe această temă și așteaptă o hotărâre de Guvern în acest sens.

Se așteaptă o hotărâre de Guvern
“Trebuie să se inițieze o hotărâre de Guvern pentru a ni-l da nouă fără nicio condiție. Acum depinde când va intra pe lista de priorități a Guvernului. S-ar putea să mai dureze ceva timp, dar până atunci nu avem ce face”, dă din umeri primarul.

Nici Agenția Națională pentru Locuințe nu a vrut blocul, deși municipalitatea a făcut demersuri în acest sens pentru reabilitarea lui, însă de ani de zile este pe lista de așteptare, în timp ce ANL face investiții în alte județe.

Autoritățile locale promit că imediat ce situația juridică a blocului va fi clarificată, se va face o expertiză tehnică pentru a se stabili dacă structura necesită consolidare și se va începe reabilitarea lui. Primăria speră să construiască aici locuințe sociale, fiind sufocată de miile de cereri din partea piteștenilor care nu au un adăpost. În ultimii doi ani, în urma selecției, au fost declarate eligibile 277 de cazuri sociale care sunt îndreptățite să primească o locuință, însă toate cele 450 de apartamente din proprietatea primăriei sunt deja repartizate.

O altă clădire care zace în paragină este cea a morii din strada Târgul din Vale. Pe vremuri aici se obținea din recoltele de grâu făina necesară fabricilor de pâine din oraș, iar negustorii veneau încărcațI cu saci pentru a măcina grâul.  Anii au trecut peste vechea moară, lăsând în urma lor doar o clădire în paragină, cu geamuri sparte. Aceeași soartă au avut-o și halele din cartierul Găvana care adăposteau în perioada înfloritoare a economiei argeșene fabricile industriale. Acum au rămas din ele numai bucăți de ziduri și rândurile scrise în paginile de istorie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite