33 de ani de „Simfonia Lalelelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest festival care se desfăşoară de trei decenii a transformat Piteştiul într-o mai mică Olandă de România. Din luna mai 1978 şi până acum, „Simfonia Lalelelor“ a crescut de la an la an, din ce în ce mai multe flori fiind plantate. Anul acesta avem un nou record: 120.000 de bulbi de lalele înfloresc pentru festival.



În 1978, în perioada 6-9 mai
În fiecare an, primăvara, cam în perioada când înfloresc lalelele, se organizează la Piteşti festivalul „Simfonia Lalelelor“. Povestea acestui eveniment începe acum mai bine de trei decenii şi a fost prinsă într-o carte scrisă de unul dintre membrii fondatori - inginerul Mircea Pungoci. Cartea poartă chiar acest nume: „Istoria Simfoniei Lalelelor“.


Primii bulbi plantaţi în 1972
În anul 1972, într-o zi de noiembrie, în centrul oraşului au fost planaţi, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 de zambile. Bulbii erau aduşi de la un floricultor amator din Arad şi de la Piaţa de flori din Oradea. Aceştia au fost primii bulbi plantaţi în centrul oraşului şi care au produs, în primăvara următoare, când au înflorit, o adevărată explozie de culoare.
„Nimeni nu s-a gândit atunci că acea zi va marca destinul Piteştiului, acela de a deveni în scurt timp un oraş al florilor, căruia de nenumărate ori i s-a spus Olanda României“, spune Mircea Pungoci în cartea sa.


Achiziţionarea de bulbi a continuat şi culturile de flori s-au extins în anii care au urmat, iar în anul 1977 s-a realizat o superbă cultură de astfel de flori, care au umplut centrul oraşului în acea primăvară.


Numele de botez
Numele festivalului, decis cu mai bine de 30 de ani în urmă, a fost dat de către dr. ing. Ilarie Isac, la vremea aceea directorul Trustului Pomiculturii Mărăcineni-Piteşti, la o întâlnire de anvergură desfăşurată în anul 1977.


„În anul acela, venind de pe Calea Bucureşti către Teatru am dat peste lalele. Era o minunăţie cromatică. Unele erau înflorite, altele încă nu. A văzut atunci o paletă întreagă de culori, aşezate foarte portivit din punct de vedere cromatic, al taliei şi epocilor de înflorire. Un adevărat portativ! Atunci mi-am notat într-un carneţel «o sărbătoare a florilor». Dar cel mai portivit mi s-a părut denumirea de «simfonie»“, povesteşte Ilarie Isac, „naşul“ festivalului. Ideea lui a fost împărtăşită de tehnicienii şi inginerii de la spaţiile verzi din Piteşti, Gheorghe Pacea, Alexandru Popa şi Mircea Pungogi care, ajutaţi şi sprijiniţi puternic de „organele“ administraţiei primăriei de atunci, şi anume Valeriu Nicolescu, primar al municipiului Piteşti, Petre Popa, vicepreşedinte al municipiului, şi Nicolae Ernst, arhitecul-şef al oraşului, au pus bazele manifestării „Simfonia Lalelelor“. În 1978, în perioada 6-9 mai, s-a organizat, la Piteşti, prima ediţie a „Simfoniei“. De atunci, an de an, Piteştiul devine gazda unui eveniment unic în ţară.


16.000 de bulbi la prima simfonie

Pentru prima ediţie a festivalului, conform informaţiilor prezenate în cartea inginerului Mircea Pungoci, în toamna anului 1977 s-au cumpărat cumpărat 16.000 de bulbi de lalele şi 3.000 narcise de la Laboratorul de Floricultură Eforie Nord. În primăvara anului 1978 s-a organizat la Piteşti o expoziţie naţională de flori şi un simpozion pe tema „Integrarea florilor în viaţa oamenilor“, aceasta fiind prima ediţie a Simfoniei Lalelelor.


120.000 de bulbi de lalele pentru anul acesta
De-a lungul timpului, festivalul a ajuns să fie din ce în ce mai spectaculos, cu participanţi din ţară şi din străinătate, cu aranjamente spectaculoase. În Piteşti s-au achiziţionat, timp de trei decenii şi jumătate, aproape 600.000 de bulbi de lalele, aproape 20.000 de muscarii, 15.000 de crocuşi, în jur de 5.000 de zambile, 1.000 de irişi, 400 de anemone şi 1.000 de ghiocei. Pentru „Simfonia“ de anul acesta au fost plantaţi din toamnă 120.000 de bulbi de lalele, cu peste 20.000 mai mulţi ca la ediţia precedentă.
   







Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite