18.000 de familii vor scăpa de avarii şi pierderi în iarna care bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Piteştimşi Termo Calor şi-au propus pentru acest an transformarea altor 19 puncte termice  în centrale de cartier, eficiente şi economice. Cu toate acestea, clienţii furnizorului de agent termic continuă să depună cereri de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare.

700.000 de lei! Atât a alocat Ministerul Administraţiei şi Internelor judeţului Argeş pentru cofinanţarea reabilitării sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică. Banii vor merge către transformarea unor noi puncte termice din Pitești, în centrale de cartier.

“O astfel de centrală costă undeva în jurul a 350.000 - 400.000 de lei. Asta însemnă că alocarea Ministerului ajunge pentru doar două astfel de centrale. Noi, însă, ne-am propus pentru acest an transformarea a 19 puncte termice în centrale de cartier. Diferenţa va fi suportată de Primărie şi Termo Calor Confort, aşa cum s-a stabilit iniţial.” explică Aurelian Niţă, directorul S.c. Termo Calor Confort.

Cine va beneficia de centrale

Investiţiile vizează trei cartiere ale Piteştiului: Războieni ( PT: 711-712, 713,714,715, şi 716), Exerciţiu (PT : 717, 718, 722, 723, 801,802, 807 şi Şcoala gen.nr 17 ) şi Craiovei (PT: 803,  805, 806, 807, 810).
“Deja, în 10 din cele 19 puncte termice, transforamrea s-a încheiat sau este în curs de finalizare, iar pentru celelate, lucrările urmează să înceapă în curând.”, precizează Sorin Apostoliceanu, şeful Serviciului Facturare din cadrul Sc Termo Calor Confort.
“Sperăm ca la jumătatea lunii octombrie, toate centralele să fie puse în funcţiune.”, spune Aurelian Niţă.
În prezent, la cele 19 puncte termice sunt racordate peste 18.000 de familii care, la iarnă, vor fi “scutite” de avariile inerente şi de pierderile din reţea.
Iarna trecută, spre exemplu, când magistrala Termo Calor Confort a crăpat din cauza gerului, mai bine de trei sferturi dintre piteştenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au tremurat de frig. Excepţie au făcut blocurile racordate la primele 7 centrale de cartier date deja în folosinţă în zonele Trivale, Prundu şi Gârlei.

Avantajele sunt nete. Agentul termic pleacă spre beneficiar direct din centrala aflată la câţiva metri de bloc, fără a mai străbate kilometri de conducte, şi ajunge în calorifere la o temperatură mai mare decât ar face-o dacă ar porni de la CET Nord. Riscurile avariilor se reduc, ceea ce însemnă economii pentru consumatorii finali obligaţi, până acum, să suporte şi pierderile de pe reţea. Factura este cu cel puţin 15% mai mică decât a celor care nu sunt racordaţi la centrale de cartier. Cu alte cuvinte, un confort termic mai bun şi mai ieftin, fără nicio investiţie din partea beneficiarului.

Debranşările, însă, continuă

După ce, anul trecut, a pierdut 5000 de clienţi, furnizorul local de agent termic mai are, la ora actuală, 34.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire. 1200 de familii, însă, şi-au anunţat, vara aceasta, intenţia de a renunţa la serviciile Termo Calor Confort.
“Încă mai sunt în dubiu: să mă debranşez sau nu. Dacă aş sti că până la iarnă chiar ar fi gata transformarea, nu m-aş mai deconecta ca să-mi pun centrală de apartament, că n-am bani de aruncat pe fereastră, dar mi-e teamă c-o să intrăm în anotimpul rece tot racordaţi la CET Nord şi vom tremura iar, ca acum două ierni, pe bani grei.” spune Mariana Ion, din cartierul Craiovei.
 


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite