12 filme religioase se bat pentru marele premiu al Festivalul Naţional Lumină din Lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finala concursului are loc săptămâna aceasta, în Cetatea Basarabilor.Juriul Festivalului Naţional de Film religios Lumină din Lumină a făcut, deja, o primă selecție a producțiilor  participante și a ales perntru finala de la Curtea de Argeș, 12 filme valoroase.


Festivalul-concurs al filmului cu tematică religioasă „Lumină din Lumină”, organizat de Consiliul Judeţean Argeş şi Centrul Judeţean pentru Promovarea  Culturii Tradiţionale Argeş a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie.

“Imaginat la început ca un festival naţional pentru realizatorii amatori de film,  manifestarea s-a lansat de fapt sub forma şi cu denumirea pe care o are şi astăzi „Festivalul naţional de film religios Lumină din Lumină”. Prima ediţie a avut loc în luna mai 1994,  și încă de la început a avut parte de un juriu profesionist, printre membrii săi aflându-se şi domnul Ion Lucian Ciucu – realizator de emisiuni la Televiziunea Română (Redacţia Religie-Istorie, fapt care a garantat  că producțiile câștigătoare sunt cu adevărat valoroase”, spune preotul Cosmin Bloju, referent al  CJCPCT Argeș.

Săptămâna trecută a avut loc o primă vizionare a celor 15  producții înscrise în concurs iar jurul a decis că doar 12 dintre ele au valorea unui film religios. Așa că, pe 13 și 14 mai, la Centru de Cultură și Arte din Curtea de Argeș,  producțiile finaliste se vor bate pentru marele premiu oferit de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în valoare de 1200 de lei. Juriul va acorda, totodată, și  un premiu de excelență în valoare de 1000 de lei.

Filmele care vor impresiona  juriul și publicul vor completa colecția Centrul Judeţean pentru Promovarea  Culturii Tradiţionale Argeş.

“Aceste producții valoroase sunt documente care peste ani vor face dovada unei preocupări statornice pentru viaţa spirituală a acestor locuri.”, spune Sorin Mazilescu , directorul CJCPCT Argeș.


 „Focul”, câștigătorul de anul trecut

Laureatul ediției precedente  a fost filmul “Focul”, un documentar  de 17 minute despre tragedia de Costeşti petrecută în urmă cu  81 de ani, în care  au pierit 116 suflete, majoritataea copii şi adolescenţi, cam tot tineretul satului Zorile.

“ Filmul începe cu un ecran negru şi se termină cu unul alb pentru că aşa am vrut să sugeram ideea de pace. Acei copii trăiesc în pace în Împărăţia Domnului şi sunt fericiţi printre îngeri. Ideea filmului a aparţinut soţului meu. De fapt el este cel care s-a ocupat de imagine iar eu de documentare. Împreună am realizat montajul iar ceea ce a iesit a fost exact ce am vrut.”, explică  argeșeanca Ana Maria Dulică, realizatoarea documentarului.






Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite