Neamţ: Service-urile auto se zbat să treacă de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Service-urile auto se zbat să treacă de criză
Neamţ: Service-urile auto se zbat să treacă de criză

Atelierele auto resimt efectele reducerii cheltuielilor de către pietreni şi înregistrează cifre de afaceri tot mai mici. Patronii speră însă că situaţia se va relansa după începerea sezonului cald de anul viitor.

Reducerea reparaţiilor la strictul necesar este prima cauză a scăderii încasărilor service-urile auto din oraş. „A existat o restrângere a activităţii flotelor comerciale, a scăzut numărul de maşini luate în leasing, iar persoanele fizice au redus operaţiunile la strictul necesar“, a precizat Constantin Iacoban, directorul unui service de la ieşirea oraş.

Blocarea lichidităţilor îngreunează şi plata facturilor către ateliere. „Relaţiile cu asiguratorii au devenit greoaie, aceştia plătesc foarte greu şi chiar refuză să achite o serie de operaţiuni la daune. În relaţiile cu clienţii sunt probleme cu achitarea reparaţiilor“, a adăugat Constantin Iacoban.

Sezonul rece, piatra de încercare
La unul dintre cele mai vechi centre de reparat maşini, care se mândreşte cu clienţi fideli, încasările au scăzut cu 15% faţă de iarna trecută. „Venim cu promoţii pentru clienţii noştri, nu ca atunci când am început afacerea. Acum mi se pare că nu reuşim să avansăm, pentru că se fac numai reparaţiile banale“, povesteşte Nicu Nohai, inginer şef la cel mai vechi service din Piatra Neamţ.Chiar şi aşa, mecanicii nu se plâng de volumul de muncă.

„La noi este plin în fiecare zi, dar mai ales cu reparaţii pe care trebuie să le rezolvăm urgent. Sunt persoane pe care-i lasă maşina şi de două ori pe lună în intersecţie, dar nu-şi permit să-şi ia una nouă. O astfel de reparaţie uzuală nu costă mai mult de 20-30 de lei“, explică Mircea U., mecanic şi tinichigiu de zeci de ani. Din cauza crizei, posesorii de autovehicule caută reparaţii la preţuri cât mai mici. „La prima vedere, pare plin la noi, dar dacă vin numai pentru o revizie care costă maximum 20 de lei, nu o să reuşim să mai plătim nici angajaţii“, se plânge Cristian Manea, patronul unui alt atelier.Patronii unităţilor de reparaţii auto speră ca cifrele de afaceri să revină la normal din luna mai a anului viitor, odată cu începerea sezonului cald.

Preţuri mai mici în recesiune

O simplă revizie a maşinii, cu verificarea sistemului de frânare şi înlocuirea plăcuţelor, verificarea sistemului de climatizare, verificarea şi schimbarea filtrelor, a uleiului şi antigelului costă 60 de lei, fără piese, la un service de la ieşirea din Piatra Neamţ spre Bacău. Verificarea presiunii din pneuri şi echilibrarea roţilor costă 7 lei pentru fiecare roată, la atelierul din Dărmăneşti, zona Carpaţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite