Neamt: Şi-au sacrificat vacanţa pentru câţiva bănuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Şi-au sacrificat vacanţa pentru câţiva bănuţi
Neamt: Şi-au sacrificat vacanţa pentru câţiva bănuţi

Mulţi dintre micuţi nu au avut până acum o vacanţă de vară, dar ştiu foarte bine să numere banii.

Vacanţa la mare sau la munte este un vis frumos pentru mulţi elevi din Neamţ. Mulţi dintre ei muncesc prin pieţe alături de părinţi, pentru a-şi câştiga existenţa. Remus Stan are nouă ani şi este din Piatra Şoimului. A trecut în clasa a III-a şi se poate lăuda cu „Foarte bine“ pe linie.

Materia preferată este matematica, motiv pentru care se descurcă şi la numărat banii pe care-i câştigă. Mai are trei surori mai mari, care o ajută pe mamă în gospodărie, iar el face zilnic naveta spre Piatra Neamţ, împreună cu tatăl său, şi vinde afine: doi lei borcanul de 300 de grame. „Banii nu se fac uşor. Vinzi afine, speli, faci curat pe acasă, îi ajuţi pe părinţi. Aşa se câştigă“, explică foarte serios Remus.

Băiatul aduce cu personajul principal din „Omul năcăjit“ al lui Sadoveanu. Este la fel de pirpiriu şi cu glas moale, dar „vrednic” să vândă afine în piaţă şi să facă naveta zi de zi. O zi adevărată de vacanţă nu a avut, dar îşi aminteşte cu plăcere de excursia pe care a făcut-o la începutul verii împreună cu doamna învăţătoare. Au fost tot în jurul comunei lor, dar lui i-a plăcut. Acum aşteaptă să înceapă şcoala.

După program, îşi face timp să viziteze oraşul

Mădălina are 11 ani şi vine tocmai din Vrancea ca să vândă legume în piaţa centrală din Piatra Neamţ. Spune că nu se poate bucura de vacanţă, dar că vizitează când are puţin timp liber oraşul în care lucrează. Cât stă la tarabă profită de clipele de respiro şi citeşte. Îi place foarte mult. La fel ca şi Remus a învăţat repede cum se fac banii. Cântăreşte cu dexteritatea specifică unui adult, calculează rapid şi nu uită să zâmbească clienţilor.

Cei norocoşi ajung chiar să se plictisească în vacanţă. „Acum merg în ştrand, iar seara ies cu prietenii. În vara aceasta am fost în Creta, dar am stat numai o săptămână. Mă cam plictisesc aşa că stau la plajă şi mai joc un biliard sau merg la bowling. Măcar acum să mă distrez, că mai am anul acesta şi termin liceul“, a declarat Marius Timofte, elev în clasa a XII-a.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite