Neamţ: A ajuns la 100 de ani după o reţetă proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: A ajuns la 100 de ani după o reţetă proprie
Neamţ: A ajuns la 100 de ani după o reţetă proprie

Vasile Bârsan spune că n-a ţinut în viaţa lui regim şi a savurat mereu un pahar cu vin sau o friptură de porc

Nemţeanul din satul Topoliţa, care atinge astăzi centenarul, a fost în Siberia, a lucrat la Canal şi acum e sprinten ca-n tinereţe.

Bădia Vasile împlineşte astăzi 100 de ani şi are ce le povesti celor trei strănepoţi. A căzut prizonier în război şi a stat doi ani în Siberia. A fost primarul comunei pe vremea legionarilor, motiv pentru care comuniştii l-au trimis doi ani la Canal. După ce s-a întors în sat, a muncit ca tâmplar până la pensie. Nici acum nu se dă în lături de la treabă. Toată ziua îşi face de lucru prin curte. Vara trecută a cosit iarba din livadă.

O căsnicie reuşită

Chiar dacă a mai avut probleme de sănătate, nu a fost niciodată la spital. „M-a durut ficatul când am venit din prizonierat, dar nu am stat niciodată în spital, m-am doftoricit acasă“, povesteşte centenarul. N-a ţinut niciodată regim şi tot ce a mâncat a fost „de pe lângă casă”. „Am avut tot timpul vaci cu lapte, oi, porci şi păsări. Am tăiat porc şi viţel în fiecare an”, spune Vasile Bârsan.

Cu băutura, asta e altă poveste. A băut şi vin şi rachiu, dar nu l-a văzut nimeni beat. L-a prins în schimb nevasta când „dădea atacul” la rezerva cu vin. „Damingeana era aproape goală şi trebuiau să vină oaspeţi a doua zi. L-am întrebat: «Măi omule, dar ce facem cu musafirii!?» «Nu ştiu, băieţii au umblat». Am luat damingeana de gaz şi am pus-o în locul celei de vin. Nu a durat mult şi am auzit un ţipăt din cămară, căci băuse gaz. L-am prins că el era hoţul”, povesteşte amuzată soţia Ana Bârsan, de 83 de ani. Bădia Vasile a avut 11 fraţi, dar acum mai trăiesc doar trei.

Oamenii spun că bătrânul „a prins suta” din cauză că s-a înţeles bine cu soţia. „Ei au trăit o viaţă tare liniştită, s-au împăcat foarte bine, nu s-au enervat“, spune Eugenia Bibire, de 76 de ani, învăţătoare pensionară.

Cântă la mandolină

Vasile Bârsan citeşte fără ochelari şi se bărbiereşte singur. Din când în când, mai „scutură de praf” mandolina făcută cu mâna lui. Îşi aminteşte şi acum cântecul pe care i-l cânta soţiei când erau tineri.

Familia îl va sărbători pe bădia Vasile

Rudele i-au pregătit o petrecere demnă de o cifră aşa „rotundă“. Vor întinde o masă printre merii din faţa casei pe care o vor umple cu sarmale, şniţele din piept de pui, peşte şi alte bunătăţi. După cum bădia Vasile a spus nu va lipsi de la masa mare de astăzi nici vinul „acela bun din beci“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite