Neamt: La plimbare prin casele altora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: La plimbare prin casele altora
Neamt: La plimbare prin casele altora

Tranzacţiile cu locuinţe din Piatra Neamţ rămân la un nivel scăzut, deşi preţurile au scăzut la jumătate faţă de anul trecut.

Chiar dacă preţul apartamentelor a scăzut la jumătate, administratorii agenţiilor imobiliare din Neamţ îşi pot număra tranzacţiile realizate în această vară pe degetele de la o mână. „Anul trecut aveam 9-10 tranzacţii în august, anul acesta am realizat doar două“, spune Ioana Tamaş, reprezentantul unei agenţii din Piatra Neamţ. „Faţă de acum câteva luni se mai mişcă lucrurile, ne mai trec pragul clienţii. Dar practicăm un gen de turism imobiliar, pentru că mulţi vin, întreabă, le arătăm pe teren locuinţele, dar nu cumpără“, declară Daniel Toma, agentul imobiliar. Potenţialii clienţi se plâng că nu au fonduri suficiente. „M-am pregătit cu nişte bani, dar când am venit în ţară ne-am dat seama că tot nu-mi ajung să cumpăr acum“, a declarat Mircea Cristescu, un pietrean venit în concediu din Italia.

Centru şi Precista, cele mai râvnite zone

Ca şi în alţi ani, cele mai căutate apartamente sunt în zona centrală şi în cartierul Precista. Preţul ajunge până la 750-800 de euro metrul pătrat. Faţă de anii trecuţi, revenirea în concedii a „stranierilor“ nu a mai produs o creştere a preţurilor.

Terenuri şi case scoase la mezat ieftin de proprietarii strâmtoraţi

Agenţii imobiliari spun că majoritatea pietrenilor care scot la vânzare sau la schimb locuinţe o fac din cauza problemelor financiare din ultima perioadă. „Cam 8 din 10 clienţi care vin sunt de situaţie socială medie, cu probleme legate de credite neacoperite de rate, de alte necazuri“, spune Daniel Toma, agent imobiliar. Mulţi alţii vor să vândă acum pentru că le e teamă ca preţurile de pe piaţa imobiliară să nu scadă şi mai mult în perioada următoare.

„Ştiu un vecin care anul trecut a refuzat o ofertă de 120.000 de euro pentru un apartament cu 3 camere, iar acum l-a dat cu 70.000, pentru că avea îmbunătăţiri“, a povestit pietreanul Nistor Rusu. În ceea ce priveşte oferta de case, scăderea drastică a preţului la materialele de construcţie face avantajoasă o achiziţie în această perioadă. Preţurile practicate de agenţiile din oraş au ajuns până la 300 de euro, plus TVA, metrul pătrat de suprafaţă construită, de la 700, plus TVA, cât era anul trecut.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite