Ţepar de milioane cu firme fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr este învinuit că a orchestrat activitatea unei grupări infracţionale ce a prejudiciat statul cu peste 15 milioane de lei

Procurorii DIICOT, serviciul Teritorial Neamţ, au început să descoase ghemul încâlcit al unei inginerii financiare în urmă cu o lună. După o serie de percheziţii domiciliare, anchetatorii au reţinut trei persoane sub acuzaţia de aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Liderul grupului, Andrei Părpăuţă, de 37 de ani, a ajuns atunci după gratii şi nici ieri instanţa nu s-a lăsat impresionată menţinând starea de arest pentru încă 30 de zile.

Părpăuţă este acuzat că în perioada 2009-2011 a înfiinţat mai multe firme împreună cu membrii grupării, titularii de afacere fiind persoane din anturajul învinuiţilor. El era însă unic împuternicit în relaţiile firmelor cu băncile, respectiv retrageri de numerar.

Comision de 25%

„Creierul afacerii" avea deplină acoperire legală, deţinând împuterniciri autentificate notarial şi dreptul exclusiv de a face aceste retrageri. „Activitatea grupului infracţional a avut loc timp de circa doi ani, în perioada 2009-2011. Pe lângă prejudiciul de 15 milioane de lei, estimat iniţial se mai adaugă un alt prejudiciu de 1,4 milioane de lei"
, a spus procurorul Cezar Talpău, şeful DIICOT Neamţ.Ca să obţină banii, membrii grupării de criminalitate organizată au folosit 45 de societăţi comerciale înregistrate pe numele persoanelor din anturajul lor.

Reţeaua avea ca scop găsirea de oameni uşor de convins, care, în schimbul unor sume modice, semnau preluarea firmelor fantomă controlate de Părpăuţă. La firmele astfel înfiinţate se emiteau facturi fictive, se simula achitarea acestora prin transferuri bancare, pentru ca apoi sumele de bani să fie retrase în numerar de Andrei Părpăuţă. Acesta le împărţea ulterior administratorilor societăţilor care făceau plăţile, iar procurorii spun că Părpăuţă beneficia de un comision de 25% din suma tranzacţionată. Pentru a nu fi traşi la răspundere, învinuiţii distrugeau facturile şi închideau firmele după efectuarea tranzacţiilor ilicite.

Săptămâna trecută, lui Părpăuţă i s-au alăturat în arest Ştefan Ionuţ Tendeleu (27 de ani) şi Claudiu Roland Hagimă (35 de ani), acuzaţi de aderare la grup infracţional organizat, complicitate la spălare de bani şi evaziune fiscală.

„Învinuiţii erau folosiţi drept paravan în reţeaua specializată de spălare de bani din infracţiuni economice, prin utilizarea unor societăţi comerciale înregistrate pe numele lor şi prin care desfăşurau activităţi comerciale fictive de ordinul milioanelor de lei", a mai spus şeful DIICOT Neamţ.

______________________________

Dosar „greu“ de evaziune fiscală

Structura reţelei coordonate de Părpăuţă cuprinde mai multe persoane pentru care procurorii DIICOT au cerut instanţei de judecată arestarea preventivă. Maricel Anton (43 de ani), Marcel Alexandru Nastasă (24 de ani), Ovidiu Lupu Cel Mare (25 de ani) şi Marius Ciobanu (42 de ani), toţi din Piatra Neamţ, au scăpat de arest, dar unora li s-a interzis să părăsească ţara. Învinuiţii sunt cercetaţi  pentru aderare la grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cel mai nou nume pe lista învinuiţilor este al avocatului Ovidiu Kurtyan, la cabinetul lui fiind perfectate acte.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite