Pompieri forţaţi la rafting FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii îl caută pe tânărul dispărut
Pompierii îl caută pe tânărul dispărut

Salvatorii nemţeni au intervenit în condiţii extreme pentru a ajunge la două persoane izolate.

Misiunea pompierilor s-a desfăşurat luni dimineaţă după ce, cu o seară înainte, pârâul Farcaşa, din judeţul Neamţ, a făcut ravagii în urma unei ruperi de nori. La ora 6.00, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie Poiana Teiului au intervenit pentru căutarea şi salvarea persoanelor rămase izolate pe un drum forestier în zona montană a localităţii.

Acces imposibil

Salvatorii porniseră căutările încă de pe timpul nopţii, imediat ce aflaseră că 12 persoane au rămas rupte de lume după ce pârâul a distrus drumul ce permitea accesul spre cabanele turistice, o carieră de piatră şi adăposturile pentru animale construite în zonă. „Imediat s-a dispus deplasarea unei echipe de salvatori în zonă dar accesul a fost practic imposibil. Singura posibilitate de acces o reprezentau traseele de pe versanţii muntelui. Condiţiile meteo şi întunericul nu recomandau acest lucru, fără o cunoaştere foarte bună a topografiei locurilor", a spus căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Duminică seară, trei persoane care au reuşit să iasă din iadul din munţi (mamă, fiică şi prietenul ei) au fost găsite de salvatori la jumătatea traseului. Oamenii au spus că cei rămaşi izolaţi erau în siguranţă în maşini.

La prima oră a dimineţii, salvatorii au reluat misiunea în zona calamitată unde au constatat că rămăseseră doar două persoane, un bărbat de 57 de ani, un copil de 12 ani (tată şi fiu), ceilalţi coborând în cursul nopţii în localitate, fără să anunţe acest lucru.

Traseul a presupus situaţii cu un grad ridicat de risc, la un moment dat fiind necesară traversarea apelor învolburate ale pârâului Farcaşa pe un buştean, aşa cum procedează cei care practică raftingul.

Salvaţi fără probleme

„Într-un loc am avut mare noroc pentru că bradul căzuse exact peste pârâu şi am putut traversa apele repezi. Bărbatul şi copilul au petrecut noaptea într-un camion, iar noi am ajuns la ei după ce a trebuit să ne aventurăm pe versanţi sau prin mâl", a spus căpitanul Marian Sergiu, locţiitorul comandantului Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ, cel care a coordonat misiunea de salvare a celor patru subofiţeri şi trei paramedici din cadrul echipajului SMURD Poiana Teiului.

Persoanele nu au necesitat acordarea primului ajutor calificat şi au coborât în condiţii de siguranţă în localitate.

Interventiile pompierilor au fost pline de riscuri

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite