Nemţeanul care-şi creşte caii nemţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Ilioi şi Brutus în timpul unei probe din concursul susţinut la Piatra Neamţ
Radu Ilioi şi Brutus în timpul unei probe din concursul susţinut la Piatra Neamţ

Radu Ilioi, multiplul campion naţional la echitaţie. sportiv originar din judeţul Neamţ, povesteşte că a trăit o viaţă printre cai şi este unul din deţinătorii celor mai valoroase exemplare de concurs din România.

Radu Ilioi (44 de ani) a revenit în ţinutul Neamţului weekendul trecut pentru a participa la întrecerile celor trei competiţii de sărituri peste obstacole desfăşurate timp de patru zile la Baza Hipică din Piatra Neamţ. De joi şi până duminică, în complexul sportiv din oraşul moldav au avut loc întrecerile dotate cu trofeele Cupa Municipiului, Cupa Federaţiei Ecvestre Române şi etapa a III-a de Grand Prix.

Ca să onoreze invitaţia, Radu Ilioi a parcurs aproape 400 de kilometri cu autovan-ul (camionul special pentru transportul cailor) şi s-a prezentat în concursuri cu două din cele mai valoroase exemplare care strâng trofee în competiţiile ecvestre.

150 de premii în 11 ani

„Anareno şi Brutus sunt doi armăsari din rasele Holstein şi Oldenburg cumpăraţi din Germania, după regiunile în care au fost produşi. Anareno are vârsta de 11 ani şi concurează de mai bine de şapte ani, timp în care a luat peste 150 de premii", îşi laudă bidiviul sportivul originar din Târgu Neamţ.

Radu nu este unul din proprietarii care-şi priveşte caii de departe, ca un hobby, ci este ataşat de vreme ce, de mai bine de trei decenii îi îngrijeşte şi merge cu ei în concursuri. „În 1981-1982 nu erau cai privaţi, totul era al Statului, iar eu activam la Herghelia Dumbrava de lângă Târgu Neamţ. După revoluţie sistemul de creştere al cailor sportivi s-a prăbuşit, iar România nu e pe nicăieri atunci când faci un clasament legat de pepiniera de cai de valoare comparativ cu celelalte ţări din Europa", spune campionul. Sportivul a avut ocazia să vadă îndeaproape ce înseamnă să creşti caii în condiţii de performanţă, după o perioadă de doi ani petrecută în Germania. De altfel, Radu Ilioi consideră această ţară numărul 1 în ceea ce priveşte producţia de cai pentru sport, urmată de Franţa, Belgia şi Olanda.

Ca proprietar de cai, Radu Ilioi a avut în timp circa 30 de exemplare care i-au adus şi satisfacţii în plan sportiv, dar au presupus şi investiţii majore. „Caii costă mii de euro ca să-i întreţii, şi, în general, încalec doar cai de valoare. Numai autovan-ul, camionul special cu care-i transport la concursuri, prin ţară, costă peste 100.000 de euro", spune campionul.

Concursurile de echitaţie oferă spectatorilor momente spectaculoase
Radu Ilioi,  împreună cu Brutus, unul dintre caii lui preferaţi

Valoarea unui cal este dată de performanţele sportive, dar rezultatele nu pot veni constant dacă bidiviul nu este îngrijit şi pregătit cu toată atenţia. Calul care participă în competiţii de echitaţie are nevoie de nutreţ de calitate, de suplimente nutritive, de îngrijire specială.

„O masă nu trebuie sărită din programul cailor, aşa fac nemţii. Eu nu mi-am făcut un calcul câţi bani am investit în cai, ca să nu mă îngrozesc"
, mai spune Ilioi.

Rezultate de la 4 ani

Anareno, Brutus, Charmant, Raymond, Rebela, Reverie sunt odoarele pe care proprietarul şi campionul Radu Ilioi le poartă cu el şi pe care mizează în concursurile ecvestre. „Numele cailor se dau după iniţiala tatălui, adică a armăsarului pepinier. Linia genetică e foarte importantă, iar dacă mânzul provine de la un cal cu palmares sportiv deosebit sunt toate şansele ca după vârsta de 4 ani calul să înceapă să obţină rezultate".

________________________________

100 de călăreţi în concurs

În cele trei competiţii ecvestre desfăşurate la Baza Hipică de la Piatra Neamţ au fost implicaţi sportivi de la 25 de cluburi de echitaţie din ţară. Ruxandariu Luca (Clubul Felix Ţopescu) a ocupat locul I în clasamentul Federaţiei Ecvestre Române (FER) la individual. În proba pe echipe a Cupei FER, locul I a fost ocupat de CSM Sibiu, urmat de Piccadilly Bucureşti şi de echipa Romsilva. „Urmează ca în toamnă, în septembrie, să găzduim la Baza Hipică Virgil Bărbuceanu o etapă de Cupă Mondială de sărituri peste obstacole", spune Costache Lupu, preşedintele Clubului Sportiv Ecvestru Piatra Neamţ.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite