Neamţ: Potret/Vasile Baghiu: A introdus himerismul în literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Potret/Vasile Baghiu: A introdus himerismul în literatură
Neamţ: Potret/Vasile Baghiu: A introdus himerismul în literatură

Asistentul medical se luptă cu sistemul educaţional din România pentru promovarea lecturii şi a principiilor morale.

Vasile Baghiu mărturiseşte că a ales să urmeze liceul sanitar pentru că vroia să fie de folos oamenilor. A acumulat experienţă în timp, lucrând ca asistent medical la Sanatoriul Bisericani, în cadrul Directiei de Sănătate Publică Neamţ, în laboratorul de toxicologie, într-un cabinet privat de cardiologie şi ca psiholog în promovarea sănătăţii. „În toţi aceşti ani am văzut devotamentul unor oameni care, deşi prost plătiţi, lucrează în sistemul de sănătate“, spune Vasile.

Acesta consideră că munca în sanatoriu a fost perioada în care s-a implicat cel mai mult sentimental.  A iniţiat proiecte în educaţie cu teme precum „Drogul  lecturii“, „Scara blocului“ sau „Educaţia pentru viaţa în şcoală“. „Uneori am senzaţia că proiectele mele luptă împotriva unui sistem inert şi cam opac“, este de părere pietreanul.


Scrie cu gândul
peste mări şi ţări


A început să scrie poezii în perioada liceului. Vasile Baghiu spune că în vremea aceea scria „poezii triste pentru o perioadă de falsă bucurie“. L-au inspirat foarte mult „călătoriile virtuale“, ţinând cont că până la Revoluţie a fost imposibil pentru el să iasă din ţară.


În 1998, a publicat în revista „România literară“ primul manifest al „himerismului“. Acest concept şi curent literar a fost inventat de Vasile Baghiu pentru a promova o perspectivă transnaţională a poeziei. Principalele trăsături ale acestui curent sunt transfigurarea, călătoria, maladismul şi ştiinţa. Pietreanul a reuşit să scrie până în prezent zece cărţi, care au fost publicate la edituri de renume din ţară.


Până acum am şapte volume de poezie publicate, două romane şi un volum de proză scurtă. Aş putea aminti cărţi precum «Ospiciul», «Punctul de plecare», «Maniera» sau‚ «Gustul înstrăinării»“, explică scriitorul. Din ’96 face parte din Uniunea Scriitorilor Neamţ, iar doi ani mai târziu devine membru în Clubul Internaţional al Poeziei, Eseurilor şi Romanului.


Premii şi burse
în străinătate


Scrierile lui Vasile Baghiu au apărut în „România literară“, „Vatra“, „Luceafărul“ sau „Convorbiri Literare“. A obţinut cinci premii, între care şi cel decernat de Uniunea Scriitorilor din Iaşi, precum şi Premiul „Poesis“ pentru poezie şi critică literară.


Vasile Baghiu a obţinut şase burse în Germania, Austria, Scoţia, Elveţia şi Olanda. „Aceste burse au fost şansa mea de a cunoaşte la propriu lumea occidentală şi mediul cultural de acolo“, mai adaugă scriitorul. A învăţat limba engleză singur şi asta îl ajută să scrie şi să publice şi în Statele Unite ale Americii.

Ce-i place
Vasile Baghiu îndrăgeşte bunul simţ, comportamentul civilizat şi prietenia. „Îmi place onestitatea, cinstea şi hărnicia, sunt lucruri de care avem nevoie astăzi în societatea noastră mai mult decât altădată“, crede scriitorul.

Ce nu-i place
Pietreanul detestă aroganţa, tupeul şi lipsa de atenţie a oamenilor faţă de ceilalţi. Nu-i plac cei cu intenţii rele şi cei care au o îngâmfare prostească. Este de părere că astfel de oameni sunt rezultatul unui sistem îmbolnăvit şi al unei educaţii cu multe defecte.

Profil
Născut. 5.12.1965, la Borleşti, judeţul Neamţ.
Studii. Şcoala Postliceală Sanitară, Facultatea de Psihologie „Spiru Haret“.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite