Vrea să traverseze Groenlanda pe schiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ticu Lăcătuşu a cucerit încă de anul trecut cele mai înalte piscuri ale insulei. Acum vrea să studieze calota glaciară. Alpinistul nemţean va fi însoţit în expediţia care debutează mâine de bucureşteanul Cornel Coman, unul dintre cei mai experimentaţi antrenori de schi-alpin din ţară. 

Cei doi vor să traverseze Groenlanda de la est la vest doar pe schiuri, pe o distanţă de 600 de kilometri, în decurs de o lună de zile. „Este un vis mai vechi să merg pe urmele lui Fridtjof Nansen. Traseul nostru este mai lung cu circa 100 de kilometri decât cel făcut de exploratorul norvegian în anul 1888“, spune Ticu Lăcătuşu.

În timpul deplasării, ei vor să preia probe din calota de gheaţă care acoperă cea mai mare insulă din lume pentru a fi analizate ulterior în laborator. „Din aceste probe pot rezulta nişte concluzii interesante de ordin climatic, geografic asupra efectelor încălzirii globale“, adaugă alpinistul nemţean.

Expediţia va începe la Copenhaga (Danemarca) şi va continua cu Reykjavik (Islanda). Startul propriu-zis al marşului pe schiuri va fi în localitatea Naqtivit Fjord, de pe coasta de est a Groenlandei.

Cei doi exploratori vor să înainteze zilnic circa 10-25 de kilometri spre interiorul insulei, iar peste aproximativ o lună este programată sosirea pe coasta vestică, la Kangerlussuaq Fjord.

„Ne vom baza pe noroc“

Anul trecut, doar două echipaje din 15, câte s-au încumetat să pornească, au reuşit să realizeze o astfel de expediţie de traversare a insulei de gheaţă. Dacă Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman vor reuşi să-şi ducă la bun sfârşit proiectul, s-ar consemna încă o premieră românească în istoria explorărilor arctice.

În prima parte a expediţiei, etapele deplasării vor fi mai scurte din cauza urcuşului spre culmea calotei glaciare situată în jurul altitudinii de 2.500 de metri. În plus, şi săniile folosite pentru transportul echipamentului vor îngreuna urcuşul. „Vom avea o expunere totală deoarece nu va exista niciun contact cu exteriorul, decât prin satelit. Ne vom baza în totalitate pe forma noastră fizică, pe echipament, pe pregătirea psihologică, tactică şi pe noroc“, a recunoscut primul român care a cucerit Everestul.

Proiectul Eco-Greenland România 2009/2010, în care s-a lansat Ticu Lăcătuşu, trebuia să fie finalizat în toamna anului trecut. Traversarea insulei este ultima etapă după ascensiunea celor mai înalte vârfuri din Greoenlanda. Condiţiile de vreme şi problemele de organizare au amânat însă expediţia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite