Neamţ: Votul ilegal te poate trimite la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Votul ilegal te poate trimite la închisoare
Neamţ: Votul ilegal te poate trimite la închisoare

Cei care vor trece de mai multe ori pe la urne riscă să stea după gratii cel puţin şase luni

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ susţine că în ziua alegerilor niciun poliţist nu va avea liber.     

Asemenea colegilor din ţară, poliţiştii din judeţul Neamţ sunt mobilizaţi de câteva zile în campania de informare „Votul ilegal înseamnă închisoare!“, derulată de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Până pe 6 decembrie, poliţiştii vor trebui să le explice oamenilor sancţiunile pe care le riscă dacă votează la mai multe secţii. „Vom distribui aceste pliante în cadru organizat, la sediile primăriilor şi la secţiile de votare“, a declarat  comisarul-şef Aurelian Vasea Şoric, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Neamţ.

Măsuri anti-fraudă 

Materialele informative sunt menite să-i lămurească pe oameni că noua legislaţie a crescut cuantumul pedepselor, iar comiterea unor fapte încadrate la infracţiune îi poate băga la închisoare.

„Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani“, se arată în ordonanţa 95 din 2 septembrie 2009. Tot închisoare riscă şi cei care încearcă să convingă alegătorii, cu bani sau cu bunuri, să nu voteze un anumit candidat sau să voteze un altul. „Până acum ne-au fost sesizate deja două incidente electorale, legate de distrugerea de bannere ale unor candidaţi“, a precizat şeful IJP Neamţ. Spre deosebire de precedentele alegeri, scrutinul de luna viitoare va beneficia de măsuri suplimentare de siguranţă care, susţin poliţiştii, vor elimina din start tentativele de vot ilegal.

„În ziua scrutinului vom avea un operator specializat în dispeceratul 112, care va prelua reclamaţiile şi va trimite mesajele mai departe. În funcţie de gravitatea situaţiei se vor constitui echipele de intervenţie“, a completat  comandantul Poliţiei Neamţ. Pe de altă parte, camerele web montate în secţiile speciale vor ajuta la depistarea celor care votează de mai multe ori. „Va fi un act de totală inconştienţă ca o persoană să voteze în două locuri pentru că va fi depistat imediat“, a completat comisarul-şef Şoric.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite