Viperele, învinse cu panouri pe Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase pancarte îi atenţionează pe turiştii de pe Ceahlău să nu părăsească traseele marcate. Ambulanţierii nu deţin ser antiviperin, iar în masiv sunt identificate şapte colonii de reptile veninoase.

Primul accident cauzat de muşcătura de viperă a avut loc săptămâna trecută, în vecinătatatea Parcului Naţional Ceahlău, la Bicaz Chei. Un turist de 41 de ani din Anina, judeţul Caraş Severin, a fost muşcat de mână de reptila veninoasă, însă norocul bărbatului a fost că a fost înţepat doar cu unul dintre cei doi colţi ai şarpelui.

Echipajul de la Salvare l-a transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Piatra Neamţ, unde exista ser antiviperin. „Ar fi util pentru turişti să aibă în trusa de prim ajutor o pompă de aspivenin, care găseşte în comerţ şi poate fi utilizată rapid, în cazul muşcăturii. E un fel de seringă cu care se extrage veninul din înţepăturile şarpelui“, spune Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Ca să prevină astfel de accidente, reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău au montat panouri de avertizare scrise în română şi engleză în şase puncte de pe traseele din masiv.

Semnele sunt amplasate pe traseul Durău-Fântânele-Dochia, în punctul numit „La morminte“, la poarta de intrare din Izvorul Muntelui, pe versantul sudic în Poiana Stănilelor şi în punctul denumit „La pălărie“.

Alte două panouri sunt în apropierea cabanei Dochia, înspre zona de campare şi pe platou, în zona „Gura plânsă“. „Panourile sunt rotunde, roşii, şi pe ele scrie «Atenţie vipere! Nu părăsiţi traseul turistic!». Pe raza parcului sunt identificate şapte habitate de astfel de reptile, destul de aproape de potecile marcate“, spune Constantin Andraş, directorul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite