Neamţ: Viitorul Piatra Neamţ, creionat optimist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Viitorul Piatra Neamţ, creionat optimist
Neamţ: Viitorul Piatra Neamţ, creionat optimist

Locuitorii municipiului spun că dezvoltarea va fi mai uşoară dacă infrastructura va fi pusă la punct

După 14 zile de campanie, „Adevărul de Seară“ prezintă principalele idei prezentate de edili şi pietreni despre modul cum va arăta oraşul peste 20 de ani.     

Blocuri noi, parcări supraetajate şi pasarele peste Bistriţa, aşa văd edilii oraşul pe care-l conduc, peste 20 de ani. Şi pietrenii îşi doresc pasaje subterane şi locuinţe noi, dar şi extinderea reţelelor de apă şi de gaze naturale.

Pentru a pune pe hârtie câteva din direcţiile care trebuie urmate pentru dezvoltarea armonioasă a municipiului, Primăria pregăteşte o dezbatere publică a Planului Urbanistic General (PUG). 

„Planul va ţine cont de noul statut de staţiune şi astfel am putea vorbi peste 20 de ani de o zonă metropolitană cu specific turistic, nu doar de un municipiu reşedinţă de judeţ“, explică arhitectul şef al oraşului, Dan Florea.

Traficul poate fi aerisit cu şosele ocolitoare

O altă promisiune pentru o veche problemă a pietrenilor este reabilitarea termică şi mansardarea blocurilor, dar şi alimentarea cu energie din surse neconvenţionale şi panouri solare.

„Deşi sunt sceptic în privinţa reuşitei, proiectele sună destul de interesant, mai ales că astfel am proteja şi natura“, crede Constantin Stolea, inginer. Pietrenii nu văd cu ochi buni traficul din oraş în acest moment. Creşterea spectaculoasă a numărului de maşini din ultimii ani, străzile mereu în lucru şi avalanşa de sensuri giratorii au dus la îngreunarea circulaţiei.

„Dorim excluderea maşinilor de mare tonaj din oraş, realizarea de centuri ocolitoare, parcări şi pasaje subterane şi pasarele“, a explicat Dragoş Chitic, viceprimarul oraşului.

Şoferii profesionişti se plâng în fiecare zi de traficul greoi. „Îmi doresc ca în planurile de fluidizare a traficului să se regăsească şi părerile profesorilor de legislaţie sau ale instructorilor auto. Noi conducem zilnic ore în şir şi putem veni cu  propuneri“, spune Gheorghe Leontescu, instructor auto.

În schimb, pietonii îşi doresc semafoare mai multe pentru a se simţi în siguranţă. „Ar fi bine să aibă buton pentru comandă şi sunetul specific pentru nevăzători“, a găsit soluţia Viorica Pavel.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite