Neamţ: Alexandru Mihai, Vicecampionul mondial la karate(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Alexandru Mihai, Vicecampionul mondial la karate(PORTRET)
Neamţ: Alexandru Mihai, Vicecampionul mondial la karate(PORTRET)

Tânărul visează să devină al doilea Christophe Pinna, campionul mondial la karate, motiv pentru care se antrenează zi de zi şi participă la toate competiţiile.

La prima vedere, Alex este un tânăr ca oricare altul. A absolvit liceul şi acum este în ultimul an la facultate. Iese cu prietenii în cluburi, este pasionat de maşini şi de fotbal şi se bucură de orice motiv de distracţie. Totuşi, Alexandru Mihai are un mare avantaj: nimeni nu-l poate ataca fără ca, mai apoi, să nu aibă o mare surpriză şi nişte vânătăi serioase.

Are numai 21 de ani, însă palmaresul său include deja cinci titluri de campion naţional, patru de campion european şi unul de vicecampion mondial la karate. „Eu visam să fac fotbal, dar tata m-a dus la karate. Eram cam neastâmpărat şi a crezut că aşa mă cuminţesc. A avut dreptate. Deşi, iniţial, nu am vrut să merg, după primul antrenament am ştiut că asta vreau să fac“, povesteşte Alex.

Dan Aanicăi, antrenorul lui Alexandru Mihai, este foarte mândru de elevul său. „Este cel mai bun sportiv al Clubului Saki Internaţional Karate Piatra Neamţ, cu cele mai multe titluri naţionale, europene şi mondiale. În ultimii cinci ani a obţinut numai titluri de campion naţional şi european“, subliniază antrenorul.

Talente ascunse

Admiterea la liceu a fost ambiţia sa, pentru a le face o surpriză părinţilor şi pentru a le demonstra că este mai mult decât un campion la sport. „Ei nu credeau că pot intra la un liceu bun. Am dat admitere la Colegiul Naţional «Calistrat Hogaş». Am luat admiterea la limba engleză şi am intrat la profilul bilingv. Timp de patru ani am fost cel mai slab elev din cea mai bună clasă din judeţ. Şi am avut media 8.50“, recunoaşte Alexandru Mihai.

În perioada liceului a făcut parte din trupa de teatru a şcolii. Astfel, a ocupat locul I la Festivalul de Teatru pentru elevi. Datorită profilului bilingv la care a studiat, Alex a predat o perioadă limba engleză la Şcoala Specială „Alexandru Roşca“ din Piatra Neamţ.

Acum este antrenor la Clubul Saki Internaţional Karate Piatra Neamţ, unde a învăţat şi el artele marţiale şi se pregăteşte să devină profesor de educaţie fizică.

Antrenează copii cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani. „Toţi sunt talentaţi şi sper să reuşesc să-i învăţ tot ceea ce ştiu. Atunci când voi fi profesor voi urma programa şcolară, însă cred că voi include, în cadrul orelor de educaţie fizică, şi elemente de încălzire din karate“, încheie Alex.

Profil

Născut: 30 decembrie 1987, Piatra Neamţ.
Studii: Student în ultimul an la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Piatra Neamţ.
Familie: Singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă karate pentru tine?
Un stil de viaţă. Este o tehnică de autoapărare, nicidecum de atac. Te ajută să-ţi faci ordine în tot ceea ce faci, să fii un om calm şi temperat şi să nu creezi niciodată probleme. Îţi schimbă foarte mult percepţia asupra a tot ceea ce te înconjoară.

Care competiţie te-a marcat şi de ce?
Cea de la Albena. Acolo am văzut cât de incorecţi pot fi oamenii. Trebuia să fiu campion, însă am luptat cu un bulgar şi erau trei arbitri bulgari. N-aveam nicio şansă să câştig. Am învăţat atunci o lecţie bună despre viaţă, dar recunosc c-am fost foarte dezamăgit.

Ce-i place
„Fotbalul a fost prima mea dragoste. Dar am avut un accident destul de grav la picior şi de atunci nu mai pot să-l pratic. Visam la o carieră în fotbal, însă m-am resemnat. În rest, îmi place să fac tot ceea ce fac cei de vârsta mea. Ies în oraş, merg în cluburi, mă mai joc şi pe calculator şi-mi plac maşinile“, povesteşte Alex.

Ce nu-i place
„Nu suport minciuna şi incorectitudinea. Le-am simţit pe pielea mea. În rest, n-aş putea spune că nu-mi plac anumite lucruri. Evit grăsimile şi mâncarea care nu-mi face bine. Nu consum alcool decât la ocazii speciale şi încerc să am o viaţă sănătoasă“, recunoaşte Alexandru.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite