Vânătoare de cerbi în codrii Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătorii se laudă cu trofeele pe care le capturează în pădurile din judeţul Neamţ
Vânătorii se laudă cu trofeele pe care le capturează în pădurile din judeţul Neamţ

De la jumătatea lunii septembrie, pasionaţii pot vâna în pădurile administrate de Romsilva. În judeţ se organizează partide individuale pentru vânatul mare, iar cele mai căutate trofee sunt de cerb, urs şi mistreţ.

Terenurile propice pentru partidele de vânătoare sunt cuprinse în zona împădurită dintre Roznov spre Bicaz şi până la Borca. O altă destinaţie sunt pădurile de la Văratec şi Agapia. „La noi în judeţ se practică vânătoarea individuală, cu pândă sau dibuit, nu se organizează vânători colective pentru că zona nu e propice. Se caută în special vânatul mare adică speciile cerb, căprior, mistreţ şi urs“, spune inginerul Alexandru Băluţ, responsabilul Compartimentului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ.


Pasionaţii ştiu că împuşcarea sălbăticiunilor se face după anumite reguli şi în limita cotelor de recoltă aprobate de Regia Naţională Romsilva şi de Minister. Pentru acest sezon s-a stabilit că din pădurile de la Neamţ pot fi vânaţi 13 urşi, 23 de cerbi, 30 de căpriori şi 110 mistreţi. „Clienţii noştrii respectă acea etică a vânătorului care spune că prin aceste acţiuni urmărim să facem o selecţie a speciilor. Nu împuşcăm decât masculi bătrâni, în regres. De exemplu nu se vânează cerbi mai tineri de 10 ani, căpriori sub 6 ani sau mistreţi vieri mai tineri de 5 ani“, mai spune inginerul silvic.


Cei mai consecvenţi vânători în pădurile din Neamţ sunt cei din Austria şi Germania care caută să-şi satisfacă acest hobby în schimbul taxelor percepute pentru o partidă ce poate ţine câteva zile. În afară de aventura specifică vânătorii, cel mai mare interes îl stârnesc trofeele de valoare.


5.000 de euro poate ajunge un trofeu


Pentru un trofeu de cerb obţinut în pădurile din Neamţ tariful minim este de 1.500 de euro şi poate ajunge până la 4.000 de euro, în funcţie de greutate, iar la mistreţ tariful pleacă de la 250 de euro şi poate depăşi 1.000 de euro. Cele mai valoroase trofee sunt cele de urs care pot ajunge şi la 50.00 de euro.


„O zi de vânătoare poate să coste între 50 şi 150 de euro. Noi putem oferi însă şi servicii de cazare, la cabanele Borcut, Teiuş sau Scăricica, organizarea acţiunii de vânătoare cu ghid specializat şi deplasare în teren precum şi prepararea trofeului“, mai spune Alexandru Băluţ. 


În sezonul trecut, unsprezece vânători din Germania, Austria, Spania şi Suedia au împuşcat 17 cerbi. Străinii s-au ales cu şapte trofee pentru care au plătit 12.200 de euro la care s-au adăugat cheltuielile de organizare, transport şi cazare la cabanele de vânătoare.


Cel mai valoros a fost un cerb împuşcat pe raza ocolului silvic Brateş de un farmacist din Germania. Pentru trofeul de 9 kg vânătorul a plătit 3.200 de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite