Neamţ: Valutiştii de la Hotel Central fac legea în weekend (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbul ilicit de valută este trecut cu vederea de oamenii legii din Piatra Neamţ

Casele de schimb şi băncile închise în weekend fac profitabilă afacerea valutiştilor.

Complicitatea tacită a Poliţiei ar putea fi unul dintre motivele pentru care schimbul ilicit de valută a supravieţuit în ultimii ani la Piatra Neamţ. Reporterii „Adevărul de Seară" au surprins momentul în care o patrulă a Poliţiei Locale s-a oprit în parcarea Hotelului Central şi s-a întreţinut pentru câteva minute cu patru valutişti care
acţionează în zonă.

Agentul cu gradul cel mai mare a dat mâna cu unul dintre cei patru bărbaţi, a schimbat câteva vorbe, după care şi-a continuat traseul. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 27 iunie, în jurul orei 15.00. Oficialii forţelor de ordine din Piatra Neamţ consideră că schimbul ilicit de valută poate fi tratat cu indulgenţă.

„Este o banală contravenţie, pedepsită de articolul 2, litera a din Legea 12 din 1990, republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor acte comerciale ilicite. Măsura pe care o poate lua poliţistul este confiscarea sumei rezultate strict din tranzacţii şi amendarea contravenţională", a declarat un ofiţer de poliţie, sub protecţia anonimatului.

„N-avem treabă cu poliţia"

Ofiţerul a precizat că valutiştii care au rămas să „lucreze" în stradă nu au apucat să îşi facă agenţii imobiliare, cluburi de noapte sau să ajungă la rulaje mari în cămătărie, aşa cum s-ar fi întâmplat cu alţi importanţi membri ai lumii interlope. Comercianţii stradali de valută vin cu o ofertă de 5 bani în plus faţă de casele de schimb autorizate pentru fiecare euro cumpărat. „Dau 4,25 lei pentru un euro, mai mult decât la casă", ne-a spus duminică un valutist dintre cei patru care acţionează de mulţi ani în parcarea Centralului.

La casa de schimb dintr-un magazin apropiat cursul afişat era de 4,2 lei la cumpărare şi 4,3 lei la vânzare. Pentru că era închis, vânzătoarea de la standul cu obiecte de artizanat ne-a trimis în parcare.

„Duceţi-vă în faţă, că sunt oamenii noştri, sunt de încredere", a spus femeia. Întrebat dacă au probleme cu poliţiştii, acelaşi valutist a explicat că nu e cazul, pentru că toţi sunt serioşi. „N-avem treabă cu poliţia. Suntem serioşi şi de cuvânt", a spus schimbătorul de valută din fotografie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite