Neamţ: Valeriu Lazarov, evocat de colegii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Valeriu Lazarov, evocat de colegii săi
Neamţ: Valeriu Lazarov, evocat de colegii săi

Generaţia 1952 de la „Petru Rareş“, liceul la care a studiat cunoscutul realizator tv, s-a reunit în urmă cu câteva zile

Dintre cei 61 de absolvenţi, după 57 de ani, trăiesc mai puţin de jumătate, iar la întâlnire au participat 22 de foşti liceeni. Colegii au depănat amintiri, iar numele Lazarov a stat pe buzele tuturor.

Colegii din generaţia 1952, mai mari cu un an decât realizatorul Valeriu Lazarov, şi-au amintit că au jucat teatru împreună cu acesta. „Încă din liceu, Valeriu Lazarov avea aptitudini de regizor, de creator de spectacol. Când eu eram prin clasa a X-a, am jucat într-un spectacol organizat de el ca regizor, cu o piesă de teatru scrisă de un american de stânga, «Concetăţeanul preşedintelui». Juca şi el în piesă“, a spus Mihai Mancaş.

Un bun gimnast şi regizor

Foştii elevi au depănat amintiri, iar câteva dintre acestea sunt legate de echipa de gimnastică a liceului.
„Valeriu Lazarov era mai mic decât mine cu un an şi am făcut parte împreună din echipa de gimnastică a liceului. Era preferatul mamei mele, care era profesoară de ştiinţe naturale, pentru că era foarte bun la această disciplină. Era un om activ, cânta şi la acordeon“, şi-a amintit Vladimir Cojoc. O gafă a viitorului realizator tv a costat echipa de gimnastică a liceului câştigarea campionatului regional.

„Cu Valeriu Lazarov în echipa de gimnastică a liceului am câştigat premiul II pe Moldova. Eram o echipă foarte bună, dar nu am luat premiul I din cauză că, la un moment dat, toţi am făcut pasul spre stânga, iar Valeriu Lazarov spre dreapta“, a rememorat Mihai Ghiurcă.

La întâlnirea generaţiei 1952 a participat şi colegul de bancă al lui Valeriu Lazarov, Paul Baciu. „L-am cunoscut încă din prima clasă de liceu, când am fost şi colegi de bancă. Am făcut următorul an de liceu în clase separate, dar am rămas buni prieteni. Era săritor întotdeauna dacă îi cereai un ajutor. Încă de atunci manifesta înclinaţii către teatru, era printre puţinii din clasă care participa la diverse activităţi extraşcolare. Era un elev bun la învăţătură, cu predilecţie specială spre filologie. Dar i-a plăcut şi sportul. Era unul dintre colegii cei mai «vânaţi» de fetele de la Liceul «Calistrat Hogaş»“, spune, nostalgic, Paul Baciu.

Televiziune versus cinema 
În primii ani ai carierei, cunoscutul producător şi regizor tv Valeriu Lazarov a avut şi motive de insatisfacţie. „Au trecut anii şi ne-am reîntâlnit în Bucureşti, unde era regizor la Televiziunea Română. Îmi spunea că are o muncă foarte frumoasă, dar foarte puţin răsplătită în comparaţie cu munca unui regizor de cinematografie“, şi-a mai amintit Paul Baciu, fostul coleg de bancă al lui Valeriu Lazarov.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite