Uniforma bleu-jandarm vânată de liceenii nemţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierile pentru şcolile de jandarmi se fac pe bandă rulantă. Principala motivaţie a tinerilor care se orientează spre o carieră în Jandarmerie ţine de siguranţa locului de muncă.

Aproape 100 de liceeni din judeţ şi-au depus dosarele la Inspectoratul judeţean de Jandarmi pentru a candida la şcolile de ofiţeri şi subofiţeri din ţară. Din cauza calendarului de examene, cei mai grăbiţi au fost cei şase candidaţi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti care au susţinut deja testarea psihologică, în timp ce „grosul" candidaţilor a optat pentru Şcoala de Subofiţeri „Petru Rareş" din Fălticeni unde sunt disponibile 150 de locuri.

„Mă gândesc să-mi depun şi eu dosarul pentru că mi se pare o meserie sigură. În plus, pot să mă angajez relativ repede, după doar doi ani de studii", spune Lucian Gheorghiu, un tânăr absolvent de liceu din Piatra Neamţ.

Interesul pentru această profesie a devenit vizibil în ultimii doi ani, când concurenţa după etapele eliminatorii a depăşit cifra de 7 candidaţi pe loc. „Este clar că situaţia socială în care ne găsim constituie o explicaţie pentru interesul tinerilor spre această meserie. Faptul că după finalizarea studiilor se asigură un serviciu, chiar dacă poate să nu fie aproape de casă, îi motivează puternic pe candidaţi", spune căpitanul Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

Candidaţii sunt triaţi în probele eliminatorii

Experienţa examenelor din anii trecuţi dovedeşte că, pentru cei mai mulţi dintre candidaţi, uniforma de jandarm este destul de greu de îmbrăcat. În sesiunea din vara trecută, din 130 de candidaţi din Neamţ, doar 6 au reuşit să depăşească probele şcolii de subofiţeri de la Fălticeni. O triere serioasă se face în probele eliminatorii adică la testarea psihologică, la examenul medical şi la probele sportive.

„Au fost şi surprize neplăcute în sensul că anul trecut, nicio fată nu a reuşit să treacă de probele sportive. Dacă au rezultate bune în liceu consideră că fac faţă la testul-grilă, dar nu mai ajung să-l susţină pentru că neglijează pregătirea fizică", mai spune căpitanul Resmeriţă.

O altă explicaţie pentru eşecul înregistrat de tinere aspirante la uniforma bleu-jandarm ţine de faptul că acum nu se mai face diferenţiere între locurile disponibile pentru băieţi şi cele pentru fete.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite