Un sat întreg încălzit cu tone de rumeguş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rumeguşul este încărcat în centrală cu un utilaj specializat
Rumeguşul este încărcat în centrală cu un utilaj specializat

Locuitorii din Taşca sunt branşaţi la o centrală ecologică. Comuna situată în apropiere de Bicaz este singura din judeţ în care funcţionează un sistem public de termoficare bazat pe deşeuri din lemn.  

Centrala termică cu ajutorul căreia se consumă unul dintre deşeurile cele mai poluante de pe Valea Muntelui, rumeguşul, a fost construită la Taşca cu o finanţare din partea guvernului danez.

„Am făcut-o cu scopul de a reduce problemele de mediu generate de depozitarea necontrolată a rumeguşului. Consumul de deşeuri este de aproximativ 3.000 de tone pe an“, scrie pe o plăcuţă din marmură montată la intrarea în centrală.

100 de familii branşate la centrala ecologică

Preţul unei gigacalorii produse în centrala termică a Primăriei Taşca este de 109,84 lei, nefiind modificat de trei ani. „Până în urmă cu trei ani aveam comenzi şi pentru uscătorul de cherestea care funcţionează pe lângă centrală. Cu încasările de acolo, reuşeam să avem un preţ de doar 60 de lei pentru o gigacalorie“, a declarat Alexandru Drăgan, primarul comunei Taşca.

Beneficiarii căldurii sunt locuitorii celor şapte blocuri din localitate, precum şi instituţiile administraţiei publice locale: şcoala, grădiniţa, dispensarul şi primăria. „Din cele 124 de apartamente din comună, 100 sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare“, precizează Sandu Bejan, şeful centralei termice. Mulţi săteni au renunţat la propriile centrale termice pentru cea pe rumeguş. „Am avut centrală termică de apartament pe gaz metan, dar am renunţat, din cauză că mă costa prea mult şi m-am branşat la sistemul din comună“, a declarat Marinela Budacă, proprietara unui apartament din Taşca.

Gigacaloria la Piatra Neamţ costă 279 de lei

Căldura obţinută din rumeguş nu este subvenţionată. „Preţul căldurii noastre este mult mai mic decât preţul naţional de referinţă al unei gigacalorii, iar statul nu ne subvenţionează“, afirmă primarul Alexandru Drăgan. Costul de producţie al energiei termice de la Taşca este de trei ori mai mic decât la Piatra Neamţ, unde se arde gaz metan. „Preţul unei gigacalorii produse în Piatra Neamţ este de 279 de lei fără TVA. Din această valoare se scade 10% subvenţia acordată de Consiliul Local şi încă 45% subvenţia acordată de stat“, a precizat Nicolae Mazilu, directorul societăţii Locato Piatra Neamţ.
Chiar şi aşa, pietrenii plătesc 148 de lei pentru o gigacalorie, cu aproape 50% mai mult decât la Taşca.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite