Un pietrean creşte mistreţi pentru carnea ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Patriche (59 de ani) a renunţat la creşterea vacilor şi s-a reprofilat pe această specie de porci. Pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi în fostul grajd pentru vaci, proaspătul fermier are şase scroafe şi doi vieri.

Povestea mistreţilor a început în urmă cu cinci-şase ani, după cum relatează Gheorghe Patriche. „Prin 2007 am cumpărat din târgul de animale de la Bicazu Ardelean o scroafă gestantă. Era cam urâtă, dar mi-a plăcut, gândindu-mă că este o rasă apropiată de cea din sălbăticie, şi am avut surpriza să constat, când a fătat, că fusese împerecheată cu un mistreţ. Toţi puii semănau cu cei de porc sălbatic“, a precizat Patriche.


Foloseşte doar hrană crudă


Animalele sunt crescute pe teritoriul localităţii Izvoare, aproape de graniţa cu Piatra Neamţ. Ele se mişcă libere pe întreaga suprafaţă a terenului de jumătate de hectar şi sunt hrănite cu alimente cât mai naturale. „Le dau să mănânce porumb, alte cereale, sfeclă furajeră, dar  în stare crudă, nu le fierb nimic“, precizează pietreanul.


Numărul mistreţilor a crescut de la an la an, iar pietreanul se gândeşte acum să dezvolte o afacere. „Până acum am mai mâncat eu, am mai dat la prieteni, dar mă gândesc să mă dezvolt“, a mai spus crescătorul de mistreţi. Una dintre scroafe tocmai a fătat şase pui dungaţi, iar celelalte sunt gestante. „Porcii sunt fătaţi în captivitate, nu sunt capturaţi din sălbăticie. Obligatoriu, de la fătare, ei sunt supravegheaţi veterinar, vaccinaţi şi crotaliaţi“, explică fermierul. Pietreanul spune că a renunţat la vaci din cauza preţului mic oferit de procesatori.


Carnea de mistreţ este lipsită de colesterol


„Cu vacile nu am reuşit, pentru că laptele de la producător nu are preţ. M-am gândit să mă reprofilez pe struţi, dar acum cred că ideea cu mistreţi este mai bună pentru că sunt foarte puţini cei care s-au apucat să crească aceste animale“, explică Patriche. Preocuparea acestuia pentru animale i-a fost recunoscută în cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Taurine.

„Timp de un an, până în 2008, am fost preşedintele acestei asociaţii. În plus, am urmat cursuri de creşterea animalelor organizate de Direcţia Agricolă“, a ţinut să precizeze bărbatul. Carnea de mistreţ este foarte apreciată pentru calităţile ei. „Este foarte sănătoasă, fiind lipsită de colesterol, pentru că mistreţul are un strat de slănină ca şi inexistent. În plus, datorită modului natural de viaţă şi de hrănire, carnea este lipsită de toxinele animalelor crescute forţat“, a precizat bucătarul Ciprian Ţărnă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite