Un milion de lei irosiţi într-o şcoală pe care s-a pus lacătul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din satul Brateş se trezesc dis-de-dimineaţă pentru a prinde microbuzul şcolar
Elevii din satul Brateş se trezesc dis-de-dimineaţă pentru a prinde microbuzul şcolar

Guvernul a decis să închidă unităţile de învăţământ cu puţini elevi, deşi s-au cheltuit bani pentru renovarea acestora.

Pentru modernizarea Şcolii cu clasele I-IV din satul Brateş, comuna Tarcău, Guvernul a alocat 1,8 milioane de lei. O primă tranşă, de 500.000 de lei, a fost investită încă din anul 2007, când au început şi lucrările de renovare. Deşi s-a cheltuit până în prezent aproape un milion de lei, Ministerul Educaţiei a decis închiderea şcolii.

„Pe lângă banii daţi de Guvern, Consiliul Local Tarcău a mai investit şi din bugetul propriu 460.000 de lei. Clădirea iniţială era prevăzută cu etaj, dar noua lege spune că şcolarii din clasele primare nu trebuie să înveţe în astfel de clădiri. În aceste condiţii, noi ne-am gândit să folosim acel spaţiu pentru a face un Centru Internaţional de Creaţie. După ce am alocat şi noi fondurile, s-a decis închiderea şcolii“, spune Iulian Găină, primarul din Tarcău.

Tabără de creaţie în şcoală
În aceste condiţii, 22 de elevi sunt obligaţi să facă naveta zilnic, 14 kilometri, spre şcolile din satele învecinate. Numai 14  preşcolari din Brateş au fost lăsaţi în şcoala proaspăt renovată, însă, din 2012 şi aceştia vor fi nevoiţi să se alăture colegilor mai mari. „Trebuie să trezim copiii de dimineaţă ca să ajungă la microbuzul şcolar. Pleacă la ora 6.45 şi se mai întorc după ora 14.30. De anul viitor am înţeles că şi copiii de la grădiniţă vor face naveta“, a spus Mihaela Chiriac, mama unui copil din clasa a VII-a.

Deşi Guvernul a renunţat la banii investiţi degeaba, primarul din Tarcău vrea să-i folosească. „Printr-un parteneriat urmează să primim mobilier în valoare de 100.000 de euro pentru dotarea mansardei, care va fi transformată în tabără de creaţie.  Copiii noştri vor avea acces la toate activităţile“, a adăugat Iulian Găină.

Şcoala de la Agârcia, închisă de Minister, salvată de edili

Ion Rotaru, primarul localităţii Alexandru cel Bun, a găsit o soluţie pentru a salva şcoala din satul Agârcia, care a fost închisă de Ministerul Educaţiei. Renovarea unităţii şcolare a avut loc în  2008, iar apoi s-a pus lacăt. „Am încercat să le oferim copiilor nişte condiţii umane. Investiţia a meritat chiar dacă s-a învăţat acolo numai un an după ce am renovat-o“, a declarat Ion Rotaru. Nemulţumit de decizia ministerială, primarul a venit cu o idee.

„Copii suficienţi nu sunt pentru a redeschide şcoala de la Agârcia, dar noi vrem să inaugurăm, până la finalul anului, o şcoală de arte şi meserii la Vaduri, iar în clădirea de la Agârcia să facem sălile de atelier. Măcar aşa îi vom găsi o utilitate“, a spus primarul din Alexandru cel Bun.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite