Neamt: Ultimele paşapoarte fără cip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii care nu sunt de acord cu cipul inserat în acte mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi face paşapoarte în vechiul format.

Peste câteva zile, judeţul Neamţ va deveni al treilea din Moldova, după Galaţi şi Botoşani, în care Serviciul de Paşapoarte va primi cereri pentru eliberarea actelor electronice. Deşi este mai scump cu circa 160 de lei şi oferă doar cinci ani valabilitate, faţă de zece cât e valabil paşaportul clasic, nemţenii nu se înghesuie la ghişee pentru a-şi face acte la preţ mai mic. „Vreau să-mi schimb paşaportul acum fiindcă îmi expiră, nu pentru că se introduc paşapoartele cu cip“, spune Marian Grigore, locuitor din comuna Dobreni, venit la Piatra Neamţ să-şi schimbe documentul de călătorie.

„Avem cam 50 de cereri pe zi la ghişeele de la Piatra Neamţ şi la ghişeele unice de la Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi Roznov. Oamenii nu sunt foarte interesaţi să-şi facă paşapoarte simple. Am fost întrebat de multe ori despre paşapoartele cu cipuri“, spune Constantin Roman, şeful Serviciului Comunitar pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Neamţ. Actualele acte de călătorie conţin 32 de elemente de siguranţă, în timp ce noile documente au nu mai puţin de 50 de astfel de elemente, falsurile fiind mult mai greu de fabricat.


Paşaportul temporar, soluţia fără cip


Pentru eliberarea noilor documente de călătorie, nemţenii vor trebuie să accepte să li se preia amprentele de la două degete de la ambele mâini. Împreună cu informaţiile personale, datele vor fi stocate în cipul de pe paşaport. Pentru urgenţe sau pentru cei care au reticenţe la noul model există şi o variantă alternativă. „Cine nu doreşte acest gen de paşaport electronic, poate opta pentru un paşaport simplu, temporar. Acesta este valabil doar un an, costă 196,2 lei şi este eliberat în regim de urgenţă“, a adăugat Constantin Roman.

Părintele Iustin s-a resemnat în privinţa noilor paşapoarte

Din Neamţ a plecat disputa publică asupra introducerii noilor modele de paşapoarte odată cu mesajul transmis de părintele Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă. Pe 14 ianuarie, arhimandritul a lansat public o scrisoare deschisă prin care acest gen de documente electronice erau catalogate ca o lucrare a necuratului. „În spatele acestui sistem de însemnare a oamenilor, de codare şi stocare a datelor de identificare se ascunde o întreagă dictatură, un întreg plan demonic, prin care de bună voie îţi vinzi sufletul diavolului“, spune părintele Iustin.

Scrisoarea sa a declanşat o dezbatere aprinsă între clerici, oficiali ai Ministerului de Interne şi organizaţii civice care au organizat  mitinguri de protest. „Eu mi-am făcut datoria şi am spus ce am avut de spus. Situaţia se accentuează tot mai mult. Semnalul meu de alarmă a fost perceput pentru cine vrea să ţină seama de el, în rest... calea cea largă“, a spus ieri pentru „Adevărul de Seară“, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, arhimandritul Iustin Pârvu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite