Uită de periuţă, dar fac fiţe la dentist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi pietreni ajung la dentist când nu mai pot suporta durerile
Tot mai mulţi pietreni ajung la dentist când nu mai pot suporta durerile

Controalele de rutină, care ar trebui făcute o dată la şase luni, nu sunt respectate de pietreni, iar aceştia ajung la doctor prea târziu pentru tratamente.

Pietrenii cu dare de mână din oraş vor să fie în pas cu moda chiar şi în ceea ce priveşte dantura. Tratamentele de albire sau aplicaţiile de pietre semipreţioase sunt cele mai solicitate operaţiuni în cabinetele stomatologilor. „Am văzut că se poartă tatuajul cu pietre şi pe dinţi şi am vrut şi eu unul“, a spus Cristina Tănăsescu, de 28 de ani.


Pentru o astfel de aplicaţie pe dinte pietrenii scot din buzunar şi 200 de lei. Cu toate că aceste servicii sunt tot mai solicitate de pacienţi, medicii reclamă lipsa de educaţie a pacienţilor, care uită de periuţă şi pastă de dinţi.


Educaţie sanitară precară


Medicii stomatologi susţin că  au de-a face în principal cu două categorii de pacienţi. „Ori sunt cei care vor să fie în ton cu ultimele tendinţe în moda de aplicaţii sau tatuaje dentare, ori sunt cei care nu mai rabdă durerile“, a spus Codrin Baiu, medic stomatolog.  Potrivit specialiştilor, pietrenii nu mai obişnuiesc să meargă la stomatolog pentru controalele de rutină, de două ori pe an. Aceştia susţin că prioritatea tinerilor, care ar trebui să aibă o educaţie sanitară complexă, este alta: pietricele strălucitoare, albirea dinţilor sau alte tratamente cosmetice. „Eu mă minunez când aud cerinţele lor şi văd că starea dinţilor este sub orice critică. Din păcate, statisticele arată că România este pe ultimul loc în Europa la consumul de pastă de dinţi“, a mai afirmat Baiu. 


Intervenţii costisitoare


Medicii susţin că pietrenii ajung în cabinete numai în situaţii limită, când durerile devin de nesuportat şi atunci vor o lucrare rapidă, ieftină şi de durată.
 „Acum merg la doctor să îmi schimbe o lucrare pe care o aveam montată de acum 22 de ani. Nu am mai suportat durerea. Pentru că se stricase aproape de tot dantura mă costă 10.000 de lei refacerea ei“, a spus Petrică Pântea, un pietrean de 55 de ani. Medicii susţin că dacă pacienţii ar veni la controale costurile pentru tratamente nu ar mai fi atât de mari. „În şase luni, mai mult de o carie-două superficiale nu pot să apară, iar asta costă câteva zeci de lei. Din păcate există persoane care până la 50 de ani nu au fost deloc la medic“, a spus Ioana Ciobanu, medic stomatolog.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite