Neamţ: Gropi de gunoi închise de frica UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Gropi de gunoi închise de frica UE
Neamţ: Gropi de gunoi închise de frica UE

Şase comune din judeţ care aveau depozite de deşeuri ilegale au încheiat contracte cu firme de salubrizare şi urmează să cumpere pubele ecologice.

CITEŞTE ŞI:

Braşov: Autorităţile locale n-au niciun plan de închidere a rampelor de gunoi neecologice

Controalele comisarilor Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Mediu i-au convins pe edilii nemţeni din zona rurală să respecte normativele Uniunii Europene referitoare la colectarea şi transportul deşeurilor menajere. Campania de verificare a fost demarată de angajaţii celor două instituţii după 16 iulie, termen limită impus prin legislaţia europeană de specialitate pentru închiderea gropilor de gunoi care nu respectă standardele de calitate.

Zeci de avertismente


O singură Primărie din cele şase vizate, cea din comuna Drăgăneşti, a reuşit să se încadreze în grafic. Celelalte cinci localităţi au reuşit ca prin minune, în numai o lună de zile, să reglementeze situaţia, după ce au fost vizitate de Garda de Mediu. Primarul comunei Podoleni s-a mobilizat abia după ce comisarii de la Mediu au lăsat în biroul instituţiei un teanc de avertismente.

Localnicii, dispuşi să achite taxe


„Am avut un depozit ilegal într-un fost siloz. Acolo se aruncau deşeurile menajere. Acum am igienizat zona şi am contractat o firmă de la Buhuşi care transportă gunoiul“, a povestit Nicolae Stan, edilul din Podoleni. La fel de „cuminte“ este acum şi primarul comunei Bahna, care a găsit saci menajeri pentru gospodari, dar şi o rampă betonată unde să amplaseze containerele noi. „O firmă de salubrizare înseamnă o cheltuială în plus, iar oamenii mai fac comentarii. Noi am curăţat locul şi am montat pubele mari“, a afirmat Emil Prisecaru, primarul din Bahna. Localnicii cu spirit civic sunt dispuşi să dea bani. „Vrem să plătim o taxă, dar vrem să vedem şi rezultatele, să nu ne mai chinuie mirosul de la groapa de gunoi“, a spus Mircea Paşcău, din comuna Podoleni.


La Moldoveni nu sunt fonduri

Marcel Bârjoveanu, primarul din Moldoveni, a cerut ajutor financiar de la Prefectura Neamţ pentru a închide groapa. „Nu au fost prevăzuţi în bugetul local bani pentru acest lucru, iar noi ne încadrăm cu greu. Groapa de la noi este ca o stivă şi trebuie cărat. Asta înseamnă bani pentru utilaje şi transport. Nu am terminat treaba, dar avem termen până pe 20 august“, a declarat primarul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite