Neamţ: Ajutor de la UE pentru 82.000 de nemţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Ajutor de la UE pentru 82.000 de nemţeni
Neamţ: Ajutor de la UE pentru 82.000 de nemţeni

Peste 365 de tone de zahăr şi 1.270 de tone de făină vor fi împărţite gratuit de autorităţi săracilor din judeţ 

Primarii din teritoriu au întocmit liste cu beneficiarii şi se gândesc la măsuri pentru a stopa trocul de alimente.

Fiecare nemţean cu venituri foarte mici va primi câte 15 kilograme de făină albă şi 4 kilograme de zahăr în cadrul Programului European pentru Ajutorarea Defavorizaţilor. Autorităţile din judeţ au stabilit că se încadrează pentru ajutor 36.152 de pensionari, 21.300 de beneficiari ai venitului minim garantat, 11.785 de şomeri indemnizabili şi 13.299 de persoane cu handicap.


Scandal, stârnit de cei care nu au prins loc pe liste


Edilii localităţilor din judeţ se grăbesc să centralizeze listele cu posibilii beneficiari ai ajutorului european.
Anul trecut au fost câteva omisiuni de pe listele cu cetăţenii care primesc ajutoare şi a fost un scandal de proporţii“, a declarat Neculai Stan, primarul comunei Podoleni. Edilul local este primul care are situaţia aproape finalizată pentru că întreaga cantitate de făină şi zahăr destinată judeţului va ajunge în comuna pe care o conduce. „Făina este depozitată la silozul Rezervelor Statului de la Podoleni, iar zilele acestea sperăm să ajungă şi zahărul, pentru a putea începe distribuţia“, spune Mircea Pintilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.


Judeţului Neamţ i-au fost alocate 365 de tone de zahăr şi 1.270 de tone de făină. „Urmează ca primarii să îşi pregătească listele cu cetăţenii din comunele lor. Am cerut date la Casa de Pensii şi la Agenţia de Şomaj pentru centralizarea corectă a persoanelor“, a adăugat Pintilie.


Săracii dau făina pe vin


Autorităţile caută să combată fenomenul trocului care se face cu ajutoarele primite pe câteva sticle de vin.
Foarte puţini dintre cei care iau ajutoare le folosesc în scopurile pentru care sunt distribuite. Mulţi stau acasă şi nu muncesc, iar când iau făina şi zahărul le schimbă pe sticle de vin“, a mai spus Pintilie. Primarii din judeţ se confruntă cu atitudinea belicoasă a sătenilor care nu sunt trecuţi pe liste. „Avem parte de scandal de fiecare dată. Când vin la noi, oamenii sunt sfioşi şi se dau de bună credinţă, iar dacă îi refuzăm, distribuţia ajutoarelor se transformă în scandal“, a explicat primarul Neculai Stan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite