Trei maşini zdrobite de zăpada căzută de pe bloc
0
Acoperişul imobilului a fost construit fără autorizaţie şi a permis formarea gheţii. Dacă în locul autoturismelor ar fi fost oameni, aceştia ar fi murit din cauza greutăţii zăpezii dezlocate.
Totul s-a întâmplat la blocul T1, de pe Bulevardul Decebal, joi seara şi vineri dimineaţă. Zăpada îngheţată a căzut peste trei automobile parcate în apropierea imobilului. În urma impactului, o Dacie nu mai este bună decât de fier vechi. Maşina aparţine lui Alexandru Negură (23 de ani), care lucrează la fast-food-ul de la parterul blocului T1.
Reparaţii scumpe
„Am venit cu maşina la serviciu şi am parcat-o în spatele blocului. Era destul de departe de bloc şi cu toate acestea, un sloi de zăpadă îngheţată, care a alunecat de pe acoperiş, a căzut exact pe Dacia mea“, a povestit Alexandru Negură. Ghinionul tânărului este cu atât mai mare deoarece nu are asigurare Casco, iar costurile pentru repararea maşinii ar fi mai mari decât valoarea ei.
„Reprezentanţii unui atelier de reparaţii mi-au spus că m-ar costa cel puţin 1.000 de euro. Nu merită să mai cheltui atâta şi cred că o voi da la fier vechi“, a mai spus Alexandru Negură. Un alt autoturism avariat a fost un Citroen Xara, înmatriculat în Italia. „Zăpada a căzut peste capotă, a boţit-o şi, în plus, a rupt spoilerul şi capacul distribuitorului de la alimentarea cu motorină a motorului. Reparaţiile sunt foarte scumpe, numai acest capac costă vreo 300 de lei“, a precizat Irimia Apopii, proprietarul Citroen-ului. Niciunul dintre cei doi păgubiţi nu şi-a exprimat intenţia de a recupera costul reparaţiilor. „Pe cine să dăm vina, pe Dumnezeu!?“, s-a întrebat retoric Irimia Apopii. A treia maşină avariată a fost un BMW. Locatarii spun că dacă unul dintre ei ar fi fost în locul autoturismelor, ar fi murit.
Acoperişul a fost construit deoarece existau infiltraţii, iar apa se curgea în pereţii apartamentelor de la ultimul etaj. „La Consiliul Local ni s-a spus, de câte ori am bătut pe la uşi, că nu există cadru legal ca să fim ajutaţi cu acoperişul. Până la urmă, am luat noi ţiglă şi am construit fără autorizaţie, pentru că nu se mai putea din cauza infiltraţiilor“, a precizat Apopii.
Reprezentanţii Primăriei spun că întreaga responsabilitate pentru cele petrecute în jurul blocului T1 revine proprietarilor de apartamente din imobil. „Atunci când pericolul este destul de mare se poate apela la cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă“, a declarat Ludmila Armaşu, din cadrul Biroului de Relaţii Publice al primăriei. Pompierii nu au primit decât două apeluri pentru ajutor. „Iarna aceasta am intervenit în două rânduri să îndepărtăm de la acoperişuri ţurţurii care ameninţau viaţa trecătorilor şi bunurile materiale din zonă“, a precizat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.