Traseele-magnet de pe Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la cazare sau cele de acces pe munte au rămas aceleaşi ca anul trecut. Salvamontiştii nemţeni îi sfătuiesc pe turişti să nu pornească la drum fără o pregătire minimă sau să iasă în afara traseelor marcate.

 Indiferent de anotimp, masivul Ceahlău atrage iubitorii muntelui de pretutindeni. Alpinişti convinşi sau amatori, turiştii escaladează masivul mai ales în weekend. Chiar dacă cele mai multe pericole apar în timpul sezonului rece, salvamontiştii îi sfătuiesc pe drumeţi să nu pornească la drum fără să fie pregătiţi nici vara.

„Sute de turişti urcă în weekend-urile senine pe Ceahlău. Îi sfătuim să urce dimineaţa, când nu este foarte cald, şi să nu consume cafea în exces. Trebuie să mănânce înainte de a porni la drum şi să bea apă, să nu consume alcool şi să-şi facă rezervare din timp la cabane pentru că riscă să nu mai găsească locuri şi e destul de greu să coboare pe întuneric“, a spus Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Tarifele de acces pe munte au rămas aceleaşi ca anul trecut: adulţii plătesc 5 lei pentru un bilet de acces pe munte, iar copiii, studenţii şi pensionarii beneficiază de bilet cu reducere, în valoare de 2 lei. Taxa de campare este de 10 lei pe zi. Fotografierea sau filmarea în scop comercial în Parcul Naţional Ceahlău este permisă în schimbul unei taxe de 300, respectiv 500 de lei pe zi.

Nici preţurile la cazare nu au fost majorate faţă de vara trecută. „Cea mai ieftină variantă rămân camerele cu 14 sau 17 locuri, unde preţul este de 20 de lei de persoană pe noapte, iar cei care preferă camerele cu două paturi plătesc 50 de lei de persoană. Pentru camerele cu patru locuri preţul este de 40 de lei de persoană, iar pentru cele cu şapte locuri 30 de lei“, a declarat Vasile Luca, cabanier la Dochia.

În funcţie de pregătirea fizică a fiecăruia, turiştii pot opta pentru unul dintre cele şapte trasee marcate, cu grad diferit de dificultate. „Unul dintre cele mai frumoase trasee este prin Poiana Maicilor, deşi este mai lung şi mai dificil. Cei care sunt la început, ar trebui să aleagă fie Izvorul Muntelui - cabana Dochia, prin Lutu Roşu, fie Durău - Fântânele, pe unde se urcă şi se coboară mai uşor“, spune studentul Mihai Irimia. Printre tentaţiile Ceahlăului se numără rezervaţia Poliţa cu Crini, stâncile Detunatele sau cascada Duruitoarea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite