Neamţ: Centrul de Transfuzii, în pragul colapsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Centrul de Transfuzii, în pragul colapsului
Neamţ: Centrul de Transfuzii, în pragul colapsului

Angajaţii unităţii ameninţă cu proteste dacă nu vor primi sporurile tăiate de curând de Ministerul Sănătăţii

Pietrenii care voiau să doneze sânge săptămâna viitoare trebuie să ia în calcul o eventuală grevă a personalului medical.

Activitatea de recoltare a sângelui de la Centrul Judeţean de Transfuzii din Piatra Neamţ riscă să fie blocată săptămâna viitoare de acţiunile de protest ale asistentelor medicale. Personalul, aflat pe picior de război, mai aşteaptă însă până pe data de 15 august pentru a vedea dacă şefii Sănătăţii se vor ţine de cuvânt şi vor tăia sporurile salariale, aşa cum au fost anunţaţi.

„Am primit o adresă de la Institutul de Hematologie prin care se cerea contabililor să calculeze salariile ţinând cont doar de sporul de vechime”, a precizat Victoria Marin, şefa Centrului de Transfuzie şi Recoltare a Sângelui.

Criza ajută recoltările de sânge

Pe lista sporurilor care ar putea fi tăiate din retribuţiile celor 19 medici, asistenţi şi biologi se află cel de laborator (15%), cel de unitate (10%) şi sporul de prevenţie (11%), ceea ce poate duce la diminuarea salariilor cu cel puţin 300 de lei. „Noi avem cele mai mici sporuri din toată reţeaua sanitară. De la începutul anului nu mai primim salarii de merit şi nici orele suplimentare prestate sâmbetele”, a mai menţionat şefa Centrului Judeţean. La Centrul Judeţean de Transfuzii din Piatra Neamţ şi la punctul de colectare a sângelui de la Roman numărul donatorilor s-a stabilizat la o medie lunară de 650 de persoane. „Unii donatori mai recunosc că vin pentru cele şapte tichete de masă, dar avem şi donatori fidelizaţi”, a spus doctor Victoria Marin.

Apar însă şi situaţii în care stocul de sânge este la limită la anumite grupe, probleme înregistrându-se ieri la grupa 0 şi la grupa AII pozitiv. „În stocul nostru, la limită este sângele din grupa 0, dar nu e o situaţie disperată”, a spus Sorin Ciobanu, directorul Spitalului Judeţean.

Beneficiile donatorului  de sânge
Cei care donează sânge primesc de la Centrul Judeţean de Transfuzii şapte tichete de masă, în valoare de 8,4 lei fiecare. Donatorii mai au dreptul la o zi liberă de la locul de muncă, în ziua în care a dat sânge. În plus, cei care vin din localităţile învecinate au dreptul la transport gratuit în ziua respectivă. Donatorul îşi mai poate face un set complet de teste şi analize medicale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite