„Tramvai suspendat“ între munţii Cozla şi Pietricica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabina „tramvaiului“ seamănă cu un teleferic, dar are o capacitate de 40 de pasageri
Cabina „tramvaiului“ seamănă cu un teleferic, dar are o capacitate de 40 de pasageri

Edilii  au postat pe site-ul de promovare www.viziteazapiatraneamt.ro câteva proiecte futuriste, printre care şi folosirea unui mijloc inedit de transport pe cablu. Pentru realizarea „tramvaiului suspendat“, şefii Primăriei trebuie să scoată 7 milioane de euro şi să defrişeze doi versanţi.

Noul „www“ al primăriei îşi propune să fie un site de prezentare a oraşului pentru turişti, iar pe de altă parte să-şi facă publice proiectele de viitor pentru cetăţeni. Aceştia pot comenta propunerile edililor sau pot veni cu idei proprii.

Ultima găselniţă este „tramvaiul suspendat“, care ar urma să facă legătura între munţii Cozla şi Pietricica, proiect estimat la 7 milioane de euro. Vor fi două cabine de „tramvai“, cu o capacitate de 40 de persoane, care vor funcţiona pe principiul telefericului şi vor duce atât pietrenii, cât şi turiştii, de la un munte la altul în doar câteva minute.

Are deja aviz de mediu

Proiectul prevede amenajarea unei staţii de motoare pe muntele Cozla, a unei staţii de întindere spre Pietricica şi ridicarea unor stâlpi de susţinere pe ambii munţi. De asemenea, pentru a nu stânjeni „tramvaiul suspendat“, vor trebui defrişaţi parţial versanţii celor doi munţi. Deocamdată, şefii din primărie au făcut un prim pas prin obţinerea acordului de mediu, în noiembrie anul trecut.

Următorul şi cel mai important ar fi obţinerea celor 7 milioane de euro necesari. „Încercăm să accesăm fonduri europene sau de la Ministerul Dezvoltării şi al Turismului“, a declarat Gabriel Muraru, şeful Serviciului Comunicare din Primărie.

Încă două pârtii pe Cozla

Şefii oraşului au detaliat şi un alt proiect aflat în desfăşurare, dezvoltarea infrastructurii turistice de pe muntele Cozla. Lucrările au finanţarea asigurată, sunt în desfăşurare şi ar trebui finalizate până în vara anului 2012.

Atunci, pe muntele Cozla vor mai fi amenajate alte două pârtii de schi şi un patinoar artificial cu o suprafaţă de 1.224 de metri pătraţi. Va mai fi pus în valoare un traseu de drumeţie, cu puncte de belvedere şi va fi deschis un centru pentru închirierea materialelor sportive. Investiţia va costa 56,4 milioane de lei, dintre care contribuţia primăriei va fi de 22,4 milioane de lei, iar Ministerul Dezvoltării Regionale va asigura restul de bani.

Unii pietreni sunt destul de sceptici faţă de planurile primăriei. Ei cred că înaintea „tramvaiului suspendat“, ori a altor pârtii de schi, edilii ar trebui să rezolve alte probleme. „Trebuie să reparăm drumurile de la noi pentru că turiştii nu vor zbura prin oraş. N-ar strica nici dacă s-ar mai face nişte cluburi prin oraş, ca să se odihnească după ce se plimbă“, crede economistul Ilie Antohi.

Proiectele de viitor ale municipalităţii
- „Tramvai suspendat“ care va face legătura între munţii Pietricica şi Cozla;
- Amenajarea traseelor de drumeţie în jurul municipiului Piatra Neamţ;
- Reabilitarea cetăţii dacice Bâtca Doamnei;
- Traseu turistic pe masivul Pietricica.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite