Neamţ: Trăieşte de doi ani cu spaima că se prăbuşeşte vecinul peste ea
0
Sonia Kegheş susţine că plafonul dormitorului s-a lăsat cu zece centimetri şi crede că vinovat de această situaţie este vecinul său, care şi-a renovat apartamentul
Proprietarul locuinţei de deasupra şi-a turnat o şapă de beton şi şi-a pus pavele în întreaga casă, fapt ce a dus la şubrezirea tavanului la apartamentul de dedesubt.
Calvarul Soniei Kegheş a început acum doi ani, când vecinul său de deasupra, Constantin Diaconu, şi-a renovat apartamentul şi a slăbit structura imobilului inferior. „Vecinul meu a scos PFL-ul de sub parchet şi a turnat în toată casa un strat de beton, peste care a aşezat şi un strat de gresie, cu o greutate de peste două kilograme/placa. De atunci, tavanul meu continuă să se lase“, povesteşte Sonia Kegheş.
Pietreanca locuieşte într-un bloc de pe strada Independenţei (cartierul Precista), la parter. În 2007, Sonia Kegheş s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcţii, care l-a obligat pe vecin să stopeze lucrările şi să se adreseze unui expert. Atunci, Constantin Diaconu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru realizarea lucrărilor fără autorizaţie.
Din poartă în poartă
Constantin Diaconu a apelat la un expert din Iaşi, care, în urma unui control vizual, i-a permis continuarea lucrărilor. Pe 13 iunie 2007, Sonia Kegheş i-a acţionat în instanţă atât pe vecin, cât şi pe expertul din Iaşi, pe care-l acuză că a întocmit raportul de expertiză numai pe baza celor spuse de Constantin Diaconu, fără a face măsurătorile necesare.
Conform altor două rapoarte de expertiză, emise de experţii trimişi de instanţă, în camerele în care a fost parchet nu se mai pot introduce obiecte de mobilier şi nu mai pot locui nici persoane. Experţii au decis că: „este necesar ca pârâtul să procedeze la demontarea pardoselii din gresie. Aceasta poate conduce la deformaţii ale planşeelor şi fisuri în acestea, care să depăşească normele de proiectare şi care să pună în pericol rezistenţa acestora“.
De asemenea, potrivit experţilor, şapa de ciment şi pavelele din casă pot fi scoase numai cu dalta, fără vibraţii care să slăbească şi mai mult structura de rezistenţă. Sonia Kegheş speră ca măcar instanţa s-o ajute să scape de chin. A cheltuit deja 8.000 de lei cu procesele şi mai plăteşte şi chirie pentru fiica sa, care a plecat de acasă de frică. Parchetul nu a dat o soluţie de trimitere în judecată, iar Judecătoria Piatra Neamţ a menţinut ca fiind corecte soluţiile dispuse de Parchet. Cauza se află în recurs la Tribunalul Neamţ.
Liviu Stoican, avocatul Soniei Kegheş, recunoaşte că nu a mai întâlnit un astfel de caz. „Noi am cerut atât daune materiale, cât şi morale. Este inimaginabil cum se poate trăi cu acest stres zi de zi. Din câte ştiu eu, este o situaţie fără precedent la noi în ţară“, a declarat avocatul Liviu Stoican. Constantin Diaconu se află în Italia şi nu a putut fi contactat.