Trăiesc viaţa la ţară în spatele blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de pietreni şi-au amenajat grădini de zarzavat „la scară“. Iniţiativa oamenilor este contestată însă de edili, care spun că spaţiile verzi trebuie amenajate după marele program de cosmetizare al oraşului.  

Până în urmă cu trei ani, când municipalitatea a demarat campania de cosmetizare a spaţiilor verzi din oraş, sute de pietreni transformaseră aceste zone de lângă bloc în grădini de zarzavat.


„Locuiesc în cartierul Precista şi ştiu că era chiar un bloc unde toate grădinile erau împrejmuite cu garduri înalte. Printre ele se vedeau straturile cu varză şi cu ceapă. Un bătrân îşi făcuse şi pompă în spatele blocului, exact ca la ţară“, îşi aminteşte pietreanul Gabriel Preduţ. Decizia edililor de a reamenaja grădinile copiate după modelul celor de la ţară i-a nemulţumit însă pe cei care trăiau din mica producţie obţinută „la colţul blocului“.


Vindeau în piaţă producţia de lângă bloc


„Era tot timpul curat şi aveam gard frumos. Vindeam şi-n piaţă zarzavaturi pentru că munceam, nu furam“, şi-a vărsat năduful pensionara Aneta Mardare. Cu timpul, cei mai mulţi pietreni au înţeles importanţa cosmetizării oraşului.  „Au mai fost bătrânei care au încercat să-şi mai facă grădini de zarzavat lângă scară, dar s-au obişnuit cu ideea că locuiesc la oraş“, a declarat Irinel Paşcu, angajat în cadrul Departamentului de Urbanism al Primăriei.


Chiar şi aşa, câţiva localnici au reuşit să se strecoare printre planurile de modernizare ale edililor şi şi-au păstrat grădinile ţărăneşti de la oraş. Deşi puţine la număr şi mai ferite de ochii trecătorilor, spaţiile verzi transformate în straturi de zarzavat rezistă încă în cartierul Dărmăneşti.


„În zona pieţei Dărmăneşti oamenii şi-au făcut şi garduri cu portiţă. Mai sunt unii care şi-au scos scaune şi mese exact ca-n curte şi stau acolo vara, ca la ţară“, a spus nemulţumită Angela Timofte, casieră. De partea cealaltă, grădinarii de ocazie susţin că-şi păstrează „fermele“ până când cosmetizarea oraşuluiva ajunge şi pe strada lor.


Riscă să fie amendaţi


„În Dărmăneşti nu au venit să ne schimbe trotuarul şi nici să ne pună gazon. Nu-mi distrug grădiniţa până când nu vine cineva să facă ceva în loc“, a spus hotărât pensionarul Neculai Pintilie. Conform Regulamentului de gospodărire al oraşului, pietrenii care ocupă abuziv spaţiul public şi care-şi păstrează grădinile cu zarzavaturi riscă amenzi cuprinse între 300 şi 500 de lei. Aceeaşi prevedere interzice  şi depozitarea materialelor de genul tonetelor sau a grătarelor pe domeniul public.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite