NEAMŢ: Judeţul va fi reprezentat la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NEAMŢ: Judeţul va fi reprezentat la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare din Sibiu
NEAMŢ: Judeţul va fi reprezentat la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare din Sibiu

Festivalul este conceput ca o manifestare interactivă susţinută în spaţiul generos al Muzeului „Astra” din Dumbrava Sibiului

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, va reprezenta judeţul Neamţ la ediţia a VIII-a a Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare, organizat la Sibiu, în perioada 6-10 august. Festivalul este creat după modelul Festivalului Folcloric „Smithsonian”, organizat în fiecare an în Washington D.C., de către Institutul Smithsonian, încă din 1966. Ca urmare a succesului remarcabil al României la ediţia din 1999 a acestei manifestări, Complexul Naţional Muzeal „Astra” Sibiu a iniţiat, în 2001, organizarea Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare sub autoritatea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi sub patronajul Guvernului României.


La fiecare ediţie a Festivalului participă câte un judeţ reprezentativ pentru zonele ţării. Cei aproximativ 350 de participanţi - câte 100 din fiecare judeţ şi 50 din Republica Moldova - asigură acoperirea celor şapte secţiuni tematice din programul festivalului: arte religioase, literatură populară, arte muzicale, arte coregrafice, arte plastice tradiţionale, arte mecanice (creaţie tehnică populară) şi arte culinare.


„Este o onoare pentru noi să fim prezenţi la o manifestare de asemenea calibru. Am fost aleşi să reprezentăm judeţul Neamţ şi Moldova, iar acest lucru e o mare provocare pentru instituţia noastră”, a declarat Ioan Cucoară, directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.


Judeţul Neamţ va fi reprezentat de aproximativ 70 de participanţi care acoperă aproape toate ariile tematice din programul festivalului: formaţia „Şezătoarea”, din comuna Vânători, formaţiile de fluieraşi şi dansuri populare ale Căminului Cultural din Tupilaţi şi o specialistă în arte culinare tradiţionale din aceeaşi comună, rapsodul popular Alexandru Găină din Dămuc, însoţit de o formaţie de obiceiuri de iarnă, meşterii populari Rodica Ciocârtău şi Nicolae Dolhescu din Pipirig.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite