Tot mai mulți nemțeni cad victime maidanezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul nemţenilor atacaţi de câini a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Pe 15 august, o tânără de 34 de ani şi fiul său, de numai un an, din Târgu Neamţ, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost atacaţi de un câine comunitar, în apropierea unui parc de joacă din oraş.

Copilul a ajuns la spital cu răni la nivelul feţei şi al mâinii stângi, iar mama sa, care a încercat să-l apere, s-a ales cu muşcături la mâna dreaptă.

Recordul a fost atins pe 25 august, când, în mai puţin de 24 de ore, cinci persoane au ajuns la Urgenţe. Trei dintre acestea au fost atacate de maidanezi, însă o nemţeancă din localitatea Roznov şi un bărbat din comuna Ştefan cel Mare au fost victimele propriilor câini, care i-au atacat în momentul în care au vrut să-i hrănească.

„În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care au fost atacate de câini, fie că e vorba de maidanezi, fie chiar de animalele personale. Într-o singură zi am avut cinci cazuri care au ajuns la Urgenţe în urma unor astfel de atacuri, fiind vorba chiar şi de un copil de 14 ani", a declarat Gabriela Chitoşca, asistent şef la Unitatea de Primiri Urgenţe Piatra Neamţ.

Temperaturile ridicate, perioada de împerechere şi lipsa hranei, mai ales în cazul patrupedelor comunitare, sunt cauzele acestor atacuri conform veterinarilor nemţeni. „Pe caniculă ori în perioada de rut, comportamentul câinilor se schimbă şi devin mai periculoşi decât de obicei. Dacă în cazul câinilor cu stăpân, aceştia pot fi controlaţi mai uşor, cei comunitari sunt imprevizibili şi este mai bine dacă îi evitaţi", a declarat medicul veterinar Eugenia Cojocaru.

Vaccinarea, singura măsură împotriva maidanezilor

Pe 17 august, hingherii de la Salubritas au capturat mai mulţi câini fără stăpân, la solicitarea unor pietreni din cartierul Dărmăneşti. Patrupedele au fost tranchilizate şi duse la adăpost, unde au fost deparazitate, vaccinate, sterilizate şi crotaliate, după care s-au reîntors pe străzi din cauza lipsei de spaţiu. „Sunt periculoşi mai ales noaptea, când se aciuează pe lângă bloc. Mai sunt şi oameni care-i hrănesc şi atunci ei transformă zona în propriul teritoriu. Uneori îmi este frică şi încerc să-i ocolesc", a spus pietreanca Cristina Fodor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite