Topul nervilor din sensurile giratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele şase intersecţii amenajate anul trecut şi probate cu circulaţia au fost notate şi clasificate de şoferi. Cele mai bune intersecţii sunt cele de la Muzeul de Istorie şi spital, iar pe ultimul loc s-a clasat sensul giratoriu de pe bulevardul Decebal, lângă „Vânătorul şi Pescarul“.

După şase luni de testare auto, edilii oraşului vor amenaja oficial cele şase noi intersecţii giratorii. În opinia şoferilor chestionaţi pe acest subiect, cea mai bună amenajare înfiinţată de membrii Comisiei Rutiere a Primăriei este giratoriul de la Muzeul de Istorie, cotat cu nota 6. Principalul avantaj este spaţiul larg de manevră al maşinilor.

„Când funcţionau semafoarele, se făceau cozi interminabile de autovehicule. Şi acum se mai formează ambuteiaje în zilele de sărbătoare, sau la ore de vârf, dar traficul se deblochează repede“, spune taximetristul Mihai Alexandroaia.

În clasament, cu nota 5, urmează sensul giratoriul situat la intersecţia de la spital. Şoferii spun că rondul din această zonă este util întrucât preia traficul de pe două artere foarte circulate. „În anumite condiţii este şi un dezavantaj pentru că s-a introdus acel semafor la traversarea pietonilor de pe bulevardul Traian. Dacă e oră de vârf, maşinile care ies din intersecţie sunt oprite câteva secunde şi există riscul să se blocheze giratoriul“, crede pietreanul Vasile Grosu.

Spaţiu verde în intersecţii

Cu nota 4 urmează intersecţia de la Casa de Cultură. Aici, opiniile şoferilor fiind împărţite. Dezavantajul îl constituie raza mică a rondului, care creează probleme şoferilor la viraje şi îngreunează circulaţia. La egalitate, cu nota 3, sunt intersecţiile de pe strada Petru Rareş şi cea de la podul Căprioara, iar pe ultimul loc, cu doar 1 punct, este sensul giratoriu de pe bulevardul Decebal, lângă „Vânătorul şi Pescarul“.

„La giratoriul de la podul de peste Bistriţa s-a rezolvat problema virajului spre Piaţa Mare, dar rondul e foarte mic. Cei care vin pe strada Petru Rareş nu au vizibilitate bună din cauza maşinilor parcate“, spune pensionarul Marcel Veleşcu.

După ce i-au testat pe şoferi cu cele şase intersecţii, edilii vor înlocui bidoanele de plastic cu spaţiu verde. „Rondurile vor fi amenajate cu spaţiu verde după ce vom accesa un proiect depus la Administraţia Fondului pentru Mediu“, spune viceprimarul Dragoş Chitic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite