Tinerii pietreni, tentaţi de căbănuţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O casă cu structură din lemn diferă foarte puţin la exterior de una obişnuită
O casă cu structură din lemn diferă foarte puţin la exterior de una obişnuită

Peste 20 de familii din Piatra Neamţ, în principal tineri, au contractat o astfel de locuinţă de la începutul acestui an.

Deşi Piatra Neamţ este un oraş de munte, înconjurat de zone turistice în care o construcţie din lemn se potriveşte ca o mănuşă, oamenii nu se grăbesc să-şi comande astfel de locuinţe.
Firmele care produc astfel de construcţii duc un adevărat război pentru a-şi convinge cumpărătorii. „90 de procente din comenzile pe care le executăm sunt pentru persoane din afara ţării. Lucrăm la capacitate maximă pentru piaţa externă pentru că la noi mentalitatea nu este pregătită să accepte o schimbare“, a spus Marius Lupu, reprezentantul unei firme de construcţii.


Cei care promovează casele pe structură din lemn spun că românii ar trebui să fie mai deschişi către ideile noi şi să intre în rând cu Europa, unde 40% din locuinţe sunt construite în acest fel.

Un preţ greu de egalat
Oferte de case „de-a gata“ abundă la rubricile de mică publicitate. Principalele avantaje sunt preţul şi rapiditatea construcţiei. „Valoarea unei locuinţe gata construită în aproximativ patru luni porneşte de la 150 de euro pe metru pătrat şi poate ajunge la 220 de euro.Trebuie specificat totuşi că în această sumă nu este inclusă fundaţia, care se va plăti separat. Totul depinde din câte straturi de prefabricate vor fi construiţi pereţii“, explică Ionel Urdă, inginer proiectant. Cu totul, o casă din lemn „la cheie“ trece de 20.000 de euro, fiind totuşi de două ori mai ieftină decât un apartament în oraş.

Preţul a convins câteva zeci de familii să facă o astfel de investiţie. „De la începutul acestui an am semnat 23 de contracte de construcţie pentru perioada verii. Cifra este mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au semnat doar 16 contracte“, adaugă Ionel Urdă. Scepticii pietreni se tem totuşi de greutăţile pe care le pot întâmpina în caz de incendiu sau dăunători. Specialiştii spun că aceste case sunt tratate cu substanţe speciale, care le protejează cel puţin timp de 20 de ani.

Slab izolate fonic
Există totuşi şi dezavantaje. „Casele sunt prost izolate fonic pentru că lemnul nu ţine zgomotul la distanţă. De asemenea, preţul pentru asigurarea unei case de acest tip este dublu faţă de al uneia clasice, iar durata de viaţă este în medie cu 10 procente mai mică decât a uneia din cărămidă“, a concluzionat Ionel Urdă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite