Neamţ: Tinerii se înghesuie la „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Tinerii se înghesuie la „Prima Casă“
Neamţ: Tinerii se înghesuie la „Prima Casă“

Cei mai mulţi vor credit pentru apartamente în blocuri vechi

Băncile sunt sceptice şi cred că este un pas prea mic pentru relansarea economiei.

Programul „Prima Casă“ are succes la Piatra Neamţ, cel puţin din punct de vedere al interesului stârnit printre tineri. Băncile din oraş au primit până acum zeci de cereri pentru întocmirea dosarului de creditare. După clienţii înregistraţi până în acest moment, oficialii instituţiilor de creditare au întocmit şi un profil al solicitanţilor: familie tânără, până în 30 de ani, ambii locuiesc în chirie sau cu părinţii.


„Vin de vreo lună şi întreabă de condiţii. Au fost chiar şi în jur de 10 părinţi care au copiii în centrele universitare, dar care au domiciliul aici şi vor să revină acasă“, a menţionat un alt reprezentant al unei bănci.


Mulţi vin, puţini au parte


Consultanţii pe program zilnic întorc din drum pietreni care nu se încadrează în cerinţele bancherilor. Fie pierd şansa din cauza veniturilor mici, fie pentru că deţin diverse proprietăţi: imobile sau terenuri. „Am venit să mă interesez pentru fata mea, dar nu poate să ia credit pentru că are o moştenire de la bunica ei. Nu am ce să fac, astea-s condiţiile”, a spus Magda Tănase, asistent medical. Cu toate că programul guvernamental a fost mediatizat, pietrenii nu sunt încă lămuriţi şi pleacă dezamăgiţi după ce sunt consiliaţi de reprezentanţii băncilor. „Sunt mulţi care aparent se încadrează în limitele venitului, dar au alte credite şi, după ce se scad cheltuielile pentru fiecare persoană şi ratele la alte bănci, nu mai pot intra în sistem”, a declarat Lucian Lazăr, director clientelă retail BRD Piatra Neamţ.


Bancherii privesc acest program ca pe un început timid al dezgheţării economiei. „Este mai mult un program social. Câştigul va fi pentru piaţa imobiliară, nu de partea băncilor pentru că nu se percep comisioane , iar avansul şi dobânda au valori foarte mici”, a declarat Ana Călăraşu, directorul sucursalei BT Piatra Neamţ.


Bancherii nu sunt
prea optimişti


Specialiştii băncilor cred că sunt puţine şanse ca acest program să ofere locuri de muncă celor din construcţii. „Majoritatea solicitanţilor se orientează spre apartamente vechi, nu care sunt în construcţie. Nici nu au alternative pentru că în oraş sunt foarte puţine blocuri nefinalizate”, a explicat reprezentantul unei sucursale din oraş.

Acte necesare la dosar

Declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notar, potrivit căreia solicitantul nu deţine în proprietate o locuinţă;
Cerere de credit completată şi semnată de toţi participanţii cu venituri;
Documente de identitate;
Documente de venit;
Documente referitoare la obiectul creditului (acte de proprietate, carte funciară, actele de identitate ale actualilor proprietari ai imobilului care urmează să fie achiziţionat);
Documente de justificare a aportului propriu;
Raport de evaluare a imobilului adus în garanţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite