Tinerele şomere, chemate să danseze la bară în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii specializaţi în traficul de persoane atrag atenţia că astfel de oferte pot avea un final tragic pentru tinerele care ajung în străinătate.

Tot mai multe afişe care prezintă oferte de muncă pentru dansatoare în night-cluburi sunt postate în ultima perioadă în zonele cel mai circulate din Piatra Neamţ. La fel, rubricile de mică publicitate din ziarele locale sunt bombardate zilnic cu anunţuri care promit salarii atractive, de sute de euro pe noapte, în schimbul unui spectacol de dans.


Angajatorul care şi-a afişat anunţurile de angajare pentru night-club prin tot oraşul caută fete tinere şi frumoase pentru un local din Grecia. Condiţia nu este ca fata să aibă peste 18 ani, ci doar să fie dispusă să părăsească ţara cât mai curând.


„Angajatorul“ refuză să-şi decline identitatea


„Trebuie să aveţi paşaport, fără obligaţii de familie şi să plecăm săptămâna viitoare. Anunţul este pentru toată ţara, de la un lanţ de restaurante din Grecia“, a spus cel care a răspuns la numărul de telefon şi care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea.  Rapoartele Poliţiei Neamţ arată că promisiunea locului de muncă perfect ajunge, de multe ori, o amintire traumatizantă pentru femeile prinse în mrejele banilor câştigaţi aparent rapid şi fără sacrificii. În aceeaşi perioadă a anului trecut, două tinere din Piatra Neamţ au părăsit ţara pentru a lucra ca ospătar şi au sfârşit ca sclave sexuale în Italia şi în Germania. Deşi oamenii legii atrag atenţia că în spatele ofertei s-ar putea afla o reţea de trafic de persoane, cele mai multe femei care citesc anunţul nu concep că poate fi o capcană.


„Nu aş suna, dar bănuiesc că este vorba de un club serios. Dacă se câştigă bine şi este legal, nu văd de ce ar fi suspect. Nu cred chiar în toate poveştile cu violurile sau răpirile. Dacă nu vrei să faci ceva nu văd cum poţi fi obligată“, este părerea Irinei Belciu, elevă în clasa a XII-a la un colegiu din oraş. Singura cerinţă menţionată în „fişa postului“ este ca viitoarea angajată să aibă un aspect fizic plăcut.


În realitate lucrurile sunt altfel. „Tinerele fete care se aventurează în astfel de meserii trebuie să studieze cu atenţie oferta. Dacă pleacă în străinătate, în primul rând nu trebuie să înstrăineze documentele personale. Paşaportul şi cartea de identitate trebuie să rămână la ele, orice ar fi“, sfătuieşte inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Vândută pentru 500 de euro


În urmă cu şase luni, poliţiştii de la crimă organizată au destructurat o reţea de traficanţi de carne vie în care a fost implicată şi o tânără din Neamţ. Fata fusese vândută pentru 500 de euro şi urma să fie îmbarcată spre Germania împreună cu alte tinere, unde aveau să fie exploatate sexual pentru prostituţie. Acţiunea, care a primit numele de cod „Safirul“, a avut loc la nivel naţional.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite