Ticu Lăcătuşu în impas în Groenlanda, din cauza topirii gheţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploratorii români Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au reuşit performanţa de a traversa, pe schiuri, cea mai mare acumulare de gheaţă şi, totodată, cea mai mare insulă de pe planetă, Groenlanda.

Azi dimineaţă, înainarea era imposibilă pe cei câţiva kilometri până la punctul final, aeroportul din Kangerlussuaq. Topirea gheţurilor, normală pentru această perioadă a anului, a format un lac între ultima tabără a expediţiei şi aeroport.

„Din locul în care se află, văd aeroportul, dar nu pot ajunge la el din cauza lacului", a precizat Irina Păcurariu, soţia lui Ticu Lăcătuşu.

Expediţia Eco Greenland 2010 este o premieră pentru România şi a însemnat parcurgerea distanţei de circa 600 de kilometri pe schiuri, în condiţii polare, fără sprijin din exterior. Traseul pe care l-au străbătut alpiniştii români este cu circa 100 de kilometri mai lung decât al primului explorator care a traversat Groenlanda, Nansen.

Expediția bulversată de norul de cenușă 

Aventura traversării Groenlandei trebuia să înceapă pe 26 aprilie, conform programării celor doi membrii ai expediției. Ticu Lăcătușu și Cornel Coman plănuiau să traverseze calota glaciară pe skiuri, fără alte ajutoare, pe un traseu de 600 de kilometri care străbate insula de gheață de la est la vest. Numai că erupția vulcanului islandez care a paralizat aeroporturile din Europa a amânat cu trei zile data debutului expediției.

Am ajuns cu heli la Isortoq, locul de care spuneam că până și groenlandezii spun că este la capătul pământului. De aici, azi la ora 17.00, ora României începem traversarea", nota pe 29 aprilie Ticu Lăcătușu în jurnalul electronic.

Cele trei zile de întârzierea cauzate de neprevăzut ar fi fost un câștig real pentru membrii expediției în condițiile în care coasta de vest a insulei simte deja apropierea verii, iar aventurierii români se confruntă cu topirea ghețurilor.

Proiectul Eco-Greenland România 2009-2010 și-a propus atingerea a trei obiective: ascensiunea celui mai înalt vârf din Groenlanda, cucerirea unui vârf virgin și traversarea completă a Groenlandei. Primele două obiective au fost atinse de Ticu Lăcătușu în cadrul primei etape a proiectului, derulată în 2009.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite