Teamă de vaccinul anticancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a distribuit  în şcoli şi în cabinetele medicilor de familie dozele de vaccin.

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani demarează astăzi în şcolile nemţene şi la cabinetele medicilor de familie. După eşecul de anul trecut, autorităţile sanitare încearcă o altă abordare.

Dacă anul trecut părinţii trebuiau să-şi dea acordul în scris, de această dată cei care nu vor dori ca fiicele lor să fie imunizate trebuie să menţioneze acest lucru în scris. În această săptămână va fi administrată prima doză, urmând ca în ianuarie şi mai 2010 elevele să primească celelalte doze.

Părinţii fetelor care urmează a fi vaccinate privesc cu teamă această campanie şi susţin că n-au fost informaţi suficient. „Eu ştiu că înainte de orice vaccin se face un set de analize pentru a testa alergiile la produs. Oricât ar fi de benefic, nu cred că nu dă reacţii adverse“, spune Ioana Forţu, mamă a unei fete în clasa a V-a.

Pesimism în rândul medicilor

Părinţii sunt intrigaţi şi de faptul că medicii nu le pot răspunde la întrebarea: „Cât de sigur este vaccinul?“. „Am vorbit cu medicul de familie şi nu a ştiut ce să-mi răspundă. Doctorul mi-a recomandat vaccinul pentru copilul meu, dar el nu este de acord ca cele două fete ale lui să fie vaccinate“, povesteşte Mioara Ţepeş, mamă a doi copii.

Nici reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ nu sunt prea optimişti. „Părinţii n-au fost foarte interesaţi, cu toate că noi le explicăm situaţia cancerului de col uterin în România. Nu cred că vor fi vaccinate mai mult de 5% din totalul fetiţelor“, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, şeful Biroului de Epidemiologie din cadrul DSP Neamţ. Programul de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se adresează fetelor cu vârste între 12 şi 14 ani. Anul trecut fuseseră incluse şi elevele de clasa a IV-a.

În 2008, în judeţul Neamţ, dintre cele 3.000 de fetiţe, doar 125 au fost vaccinate, majoritatea din mediul rural. „Am o prietenă care stă în afara oraşului şi a fost de acord cu vaccinul pentru că a fost gratuit. Nu e normal să acceptăm un medicament numai din acest motiv“, a adăugat Mioara Ţepeş.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite