Neamţ: Taximetria, o afacere pe ducă în Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul mic şi preţurile mari practicate de taximetrişti îi fac pe pietreni să circule cu autobuzul sau pe jos.

Taximetriştii din Piatra Neamţ sunt nevoiţi să ducă o luptă „la baionetă“ pentru fiecare client. Aceasta deoarece, în ultimele luni, dispeceratele firmelor de taximetrie sunt apelate doar de persoanele care se grăbesc foarte tare sau sunt surprinse în oraş de o ploaie torenţială. Majoritatea locuitorilor spun că transportul cu taxiul a devenit un lux la care evită să apeleze. Din acest motiv, prin parcările rezervate maşinilor în carouri alb-negru mai intră foarte puţini clienţi. „Sunt de trei ore la muncă şi nu am avut decât o cursă de 6 lei. Nu am speranţe prea mari astăzi. E frumos afară şi oamenii merg pe jos”, a spus resemnat taximetristul Dumitru Ungureanu.

Venitul este subţiat şi de taxa datorată firmei

Taximetriştii pietreni simt cel mai bine dificultăţile financiare cu care se confruntă de la începutul anului locuitorii oraşului.„Aveam foarte multe doamne care dimineaţa mă sunau să le duc la serviciu. Acum se duc cu microbuzul”, povesteşte supărat Marius Bocică, taximetrist. Şefii firmei la care este înscris îşi cer însă drepturile la termen, astfel că veniturile lunare ale şoferului se subţiază considerabil.

„Uneori ne ajută firma şi ne trimite clienţi, alteori nu. La noi nu contează cât facem într-o zi; la final de lună tot trebuie să dăm bani la dispecerat“, se plânge Marian Dinu, un alt taximetrist. Dacă anul trecut, la final de lună, un taximetrist număra încasări de peste 2.000 de lei, acum toţi se plâng că pentru un venit lunar acceptabil trebuie să lucreze peste puteri. „Noi stăm câte 12-14 ore pe zi ca să putem trăi o lună, altfel nu avem cu ce să ne descurcăm“, a spus resemnat Ioland Cojocaru.

Pietrenii au schimbat taxiurile cu transportul în comun. „Acum e frumos afară şi merg pe jos, chiar dacă am bagaj. Să merg acasă de la piaţă mă costă 7 lei şi mi se pare prea mult. Cu banii ăia cumpăr ceva pentru copil“, a spus Roxana Pop, casieră.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite