Târg câmpenesc reînviat de nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La evenimentul coordonat în trecut de omul de afaceri Culiţă Tărâţă sunt expuse sute de utilaje agricole de mari dimensiuni aduse din toată lumea.

Sute de mastodonţi agricoli stau aliniaţi de ieri la marginea satului nemţean Dulceşti. Utilajele au fost aduse de cei mai importanţi producători de profil din lume şi sunt atracţia celei de-a doua ediţii a Zilelor Câmpului, organizată de reprezentanţa din Neamţ a unui grup de firme din Germania.

Mici printre exponate

Maşinile i-au atras atât pe specialiştii cu preocupări serioase în munca ogorului, cât şi pe sute de nemţeni obişnuiţi, veniţi să se bucure de tradiţionala sărbătoare câmpenească.

Comercianţii de mici, bere, floricele de porumb, vată de zahăr sau dulciuri şi-au făcut şi ei loc printre uzinele pe patru roţi şi au înregistrat vânzări substanţiale încă din prima zi a evenimentului, programat să se încheie duminică. Inginerul agronom Iulian Tăbăcaru, din comuna ieşeană Dolheşti, are o asociaţie agricolă care cultivă 450 de hectare de teren şi a venit la Zilele Câmpului după noutăţi.

 „Din totalul informaţiilor pe care le adun în ultimii ani, circa 30% vin din astfel de târguri şi întâlniri. Sunt mai greu de convins cu cifre şi pliante decât atunci când văd, cum se spune, pe viu ce poate să facă o maşină“, a spus agronomul.

Elevi veniţi în grup

La zilele câmpului au ajuns şi mulţi elevi, veniţi în special de la şcolile de meserii. „Mi-au plăcut oamenii din baloţi de paie de la intrarea în târg şi m-au impresionat tractoarele mari care au făcut demonstraţii prin faţa noastră“, ne-a spus Georgiana Buză, elevă în clasa a V-a. Mariana Maftei, diriginte, a explicat de ce şi-a adus elevii la târg, după ce au străbătut, pe jos, un kilometru şi jumătate.

„Participăm la proiectul naţional «Şcoli pentru un viitor verde» şi cred că este foarte bine că elevii pot vedea aceste realizări ale tehnicii din domeniul agriculturii“, a spus profesoara Maftei.

Copiii au fost atraşi în special de combinele de dimensiuni gigantice, folosite pentru recoltarea a diferite culturi, cât şi de tractoarele, plugurile şi instalaţiile de irigat, care se desfac precum nişte aripi.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite