Tarcăul a pierdut 500 de hectare de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suprafaţa a fost câştigată, după patru ani de procese, de preoţii din două parohii din Miercurea Ciuc. În zonă au fost sistate toate exploatările silvice, iar reprezentanţii Romsilva au demarat un amplu control pentru a nu fi defrişată pădurea în cauză.

Cele peste 500 de hectare de pădure au fost pierdute la mijlocul lunii februarie, când judecătorii Tribunalului Neamţ au hotărât retrocederea terenului către două parohii din judeţul vecin. Deoarece mersul birocratic de punere în posesie durează luni de zile, preoţii nu au făcut rost încă de acte de proprietar. Numai că ei au auzit că în pădurea redobândită au loc tăieri masive de arbori, care pot avea un caracter abuziv şi ilegal.


La Tarcău a venit personal reprezentantul parohiilor, Joszef Domokos, care a depus la Ocolul Silvic Tarcău, la Direcţia Silvică Piatra Neamţ şi la Prefectură o ordonanţă prezidenţială pentru sistarea exploatărilor silvice până la punerea în posesie. „În acea pădure au avut loc nereguli mari. Au fost făcute tăieri disperate înainte de retrocedare şi ar trebui văzut dacă nu există fraude legate de folosirea abuzivă a ciocanului de marcat de către silvicultori“, a declarat un pădurar care a dorit să-i fie păstrat anonimatul.


Control în păduri


Pe baza reclamaţiilor preoţilor, Direcţia Silvică Piatra Neamţ a demarat un control în pădurea care urmează să fie retrocedată. „Doi angajaţi ai Biroului de Fond Forestier sunt într-o acţiune de control la Ocolul Silvic Tarcău, de astăzi (ieri, 30 martie - n.r.), pentru a constata, în teren, starea în care se află pădurea care urmează a fi retrocedată“, a declarat Viorel Timişescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Piatra Neamţ. Reprezentantul parohiilor din Miercurea Ciuc, Joszef Domokos a venit ieri să vadă, pentru prima dată, amplasamentul pădurii de la Tarcău.


El a refuzat să facă declaraţii, precizând că trebuie să se consulte mai întâi cu preoţii parohiilor în cauză. A spus doar că nu-şi pune mari speranţe în efectele ordonanţei preşedenţiale şi că aşteaptă să se pună în aplicare sentinţa Tribunalului Neamţ. Subprefectul a confirmat că întârzierea punerii în posesie ar lăsa loc liber pentru defrişări ilegale. „Astfel de întârzieri oferă prilejul continuării tăierilor de pădure unor diverşi «cetăţeni»“, a declarat Vasile Şendrea, subprefect.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite