Tarcăul, îmblânzit cu hidrocentrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect îndrăzneţ în valoare de 67 de milioane de lei a primit avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Acesta presupune amenajarea a nouă micro-hidrocentrale pe cursul râului şi a afluenţilor săi. Energia generată astfel va alimenta satele din jur.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ a avizat favorabil săptămâna trecută un proiect privat, în premieră la nivelul judeţului. Investiţia, în valoare de 67,2 milioane de lei, se va derula prin firma Corpad SRL din Frasin. Directorul societăţii, Ionel Roman, a explicat că vor fi construite cinci micro-hidrocentrale pe râul Tarcău, una pe Tărcuţa, două pe Brateş şi alta pe pârâul Aţa. „Acumulările de apă vor fi realizate cu praguri de 1,5-2 metri înălţime, care vor permite trecerea apei peste ele“, a explicat Roman.


Principalele avantaje ar fi regularizarea apelor şi consolidarea malurilor, dar şi posibilitatea ca forestierii să se poată racorda la curent electric. „Va putea fi alimentată întreaga zonă Tarcău, inclusiv fabrica de cherestea Forestar. În plus, se vor îmbunătăţi parametrii curentului electric, iar căderile de tensiune, foarte frecvente aici, vor dispărea“, a precizat Ionel Roman.

Salba de micro-hidrocentrale va avea o putere instalată totală de circa 3,7 Megawaţi. Cu electricitatea produsă aici va fi alimentat şi iluminatul public din comuna Tarcău. „Conform înţelegerilor contractuale, hidrocentralele ne vor asigura gratuit curentul electric pentru iluminatul public şi instituţiile din comună, la nivelul actualului consum, de circa 100.000 de lei lunar“, a declarat Iulian Găină, primarul comunei Tarcău.


Vor ţine cont de păstrăvi


Investitorul va trebui să ţină seama şi de păstrăvii care populează Tarcăul. „Partea din aval a pragurilor va fi prevăzută cu trepte, astfel încât păstrăvul să poată urca spre izvoare“, a precizat investitorul. Gospodarii comunei şi-au propus să populeze bazinele micro-hidrocentralelor cu păstrăv.


„Vreau ca pe Tarcău să se prindă păstrăv din nou, ca în urmă cu 30-40 de ani, când zona era atât de vestită“, a încheiat primarul Găină.Firma din Frasin mai are de rezolvat câteva probleme ecologice. Aceasta trebuie să realizeze şi un studiu de impact asupra mediului.


„S-a subliniat ca în studiul de evaluare a impactului să se pună accent pe măsurile de protecţie a florei şi faunei şi să ţină seama că zona prezintă potenţial turistic“
, a precizat Monica Isopescu, consilier mass-media în cadrul APM Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite