Neamţ: 2,9 milioane de euro, cheltuiţi în van la Tarcău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de pelete din localitatea nemţeană a intrat în conservare

Complexul a fost gândit pentru producerea, la costuri reduse, a unor brichete de rumeguş folosite pe post de combustibil.

Fabrica de pelete de la Tarcău, unul dintre cele mai moderne proiecte gândite în ultimii ani în judeţul Neamţ, este în pericol să rămână neterminată.


După amenajarea complexului, aici ar fi urmat să fie produse brichete din rumeguş, folosite pe post de combustibil în uzinele energetice sau în centralele termice de apartament din România şi din alte ţări din Europa. De aproape un an însă, după ce s-au investit 2,9 milioane de euro, fabrica din Tarcău a intrat în conservare. 


Proiectul este un parteneriat public-privat româno-danez, cu o asociere între Consiliul Local Tarcău şi societatea WWE. Partea daneză a solicitat colaborarea cu un partener islandez, pentru a dubla capacitatea de producţie la cinci tone pe oră, însă criza financiară a dus la blocarea conturilor din Islanda, ţară din care nu mai pot fi scoşi bani“, a declarat Iulian Găină, primarul comunei Tarcău. Pentru a porni, fabrica mai are nevoie de o investiţie de 300.000 de euro, bani pe care coordonatorii proiectului nu ştiu de unde să-i ia.


Ne trebuie un bazin de apă de 300.000 de metri cubi, care să asigure atât necesarul pentru procesul tehnologic, cât şi pentru prevenirea şi stingerea incendiilor“, a mai spus primarul Găină.


Gigacaloria din peleţi,
cu 60% mai ieftină


Potrivit oficialilor, la Tarcău s-ar putea produce brichete de calitate la un preţ redus. Peletele ar avea un conţinut mare de rumeguş încărcat cu răşină, astfel încât la presare n-ar mai fi nevoie de alţi lianţi. Preţul de cost nu ar include cheltuieli cu combustibili lichizi sau gazoşi pentru că temperaturile din timpul fabricaţiei s-ar obţine tot prin arderea deşeurilor de lemn.

Folosirea peletelor drept combustibil în centralele termice ar duce la economii importante. „O gigacalorie produsă cu pelete ar fi cu 60% mai ieftină decât una produsă pe bază de gaz metan. Conform calculelor noastre, o tonă de pelete produsă la Tarcău va costa circa 90 de euro, ceea ce este mult mai puţin decât în alte ţări, unde am văzut preţuri de 140-160 de euro tona“, a apreciat primarul de Tarcău.      

Valea Bistriţei, eliberată
de rumeguş

Rumeguşul, cea mai importantă materie primă pentru pelete, a umplut deja platforma specială a fabricii de la Tarcău. Acesta este preluat din toată zona Bistriţei, începând de la Borca, de pe Valea Bicazului, de la fabrica de cherestea din Tarcău şi de la toate celelalte gatere, precum şi din Piatra Neamţ, Roznov şi Târgu Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite