Tandemul care scoate campioni la trânte
0Colaborarea a doi profesori s-a transformat în performanţă. În ultimii trei ani, elevii pregătiţi de Ion Popa şi Ion Purcariu au cucerit peste 25 de medalii în competiţiile de lupte greco-romane.
ADS: Cum a început colaborarea în formula aceasta de antrenori?
Ion Popa: Noi ne cunoaştem din anii 1983-1984, dar am început să lucrăm împreună din anul 2007, atunci când am fost angajat ca antrenor la secţia de lupte a CS Ceahlăul. În toţi aceşti ani ne-am completat unul pe altul în pregătirea sportivilor.
Care este secretul reuşitelor dobândite în cei patru ani?
Ion Purcariu: Rezultatele apar atunci când există colaborare şi ai continuitate în antrenamente. Lucrăm împreună cu aceleaşi grupe şi punem în aplicare aceleaşi metode de pregătire. Eu mai merg la turnee internaţionale şi când revin la sală încercăm să punem în practică şi tehnici noi de antrenament.
A contat şi talentul sau e vorba doar de muncă pentru rezultate?
Ion Purcariu: Am prins o generaţie care a avut calităţi native pentru luptele greco-romane. Perioada fastă a fost datorată selecţiei făcute la sportivii născuţi între anii 1993 şi 1996.
Cum faceţi selecţia sportivilor şi unde vă orientaţi atenţia pentru a găsi copii talentaţi?
Ion Popa: Selecţia se face continuu, în colaborare cu profesorii de la şcolile din oraşe şi din comunele judeţului. Vara îi vedem pe copii la ştrand cum înoată sau cum sar în gârlă la sate. E adevărat că e mai greu să-i aduci la sală pe copiii de la oraş din faţa calculatorului.
Ion Purcariu: Tot cei care provin din familii cu situaţia materială mai grea sunt interesaţi să vină să facă lupte. Am constatat că potenţial mai mare avem în comunele de şes şi de câmpie unde copiii muncesc în agricultură.
Care sunt sportivii cu care vă mândriţi şi ce vine din urmă?
Ion Purcariu: Dragoş Câmpanu este sportivul cel mai valoros, cu cele mai bune rezultate în istoria secţiei de lupte a clubului Ceahlăul. S-au remarcat în ultima perioadă Vasile Dudău, Daniel Crâşmariu, fraţii Mihai, fraţii Mihuţ, Vasile Neluţu, sau fraţii Ionescu.
Ce vârstă şi ce calităţi trebuie să aibă copiii care vor să facă lupte greco-romane?
Ion Popa: Vârsta ideală pentru a începe antrenamentele este 12 ani. De la 13-14 ani se poate lupta, dar e nevoie de acordul părinţilor. Luptele nu le stopează copiilor creşterea, aşa cum se crede. Când participam la concursuri ca sportiv aveam colegi înalţi şi de 1,90 metri. Sportul le formează caracterul în primul rând. Întotdeauna le spun copiilor că lupta este numai în sală, iar când s-a terminat antrenamentul sau competiţia redevenim prieteni.