Sute de nemţeni luptă pentru o slujbă la fermele din Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca în fermele de căpşuni presupune migală şi multă răbdare
Munca în fermele de căpşuni presupune migală şi multă răbdare

Cei mai mulţi înscrişi sunt tineri absolvenţi. Angajatorii europeni mai scot la concurs şi posturi în domeniul medical.

Nemţenii care au ajuns la limita puterilor în căutarea unui loc de muncă se orientează, în disperare de cauză, spre ofertele de peste hotare. Peste 150 de persoane au depus cereri pentru a obţine un loc de muncă în ţări din Uniunea Europeană.


Angajatorii danezi vin cu oferta cea mai consistentă în această perioadă. Astfel, 200 de nemţeni se pot angaja la munca câmpului, la fermele nordice. Locurile de muncă sunt disponibile la nivel naţional. Condiţia de bază este să poată culege cel puţin 17 kilograme de fructe sau de legume pe oră. Un eventual câştig pe sezon al celor obişnuiţi cu munca la câmp s-ar ridica la 5.000 de euro pentru trei luni de muncă, după plata transportului, cazării şi al impozitului aferent.

Îşi pot pierde postul după două săptămâni
Condiţiile impuse de angajatorii danezi sunt, totuşi, stricte. „Persoanele care sunt contractate, dar nu reuşesc să se încadreze în minimul de 17 kilograme culese într-o oră, riscă să-şi piardă locul de muncă după numai două săptămâni“, se arată în comunicatul oficial al angajatorului danez pentru ANOFM România. Una dintre persoanele înregistrate în evidenţele AJOFM pentru locurile de muncă în străinătate este şi Gabriela Donciu. Pietreanca are 23 de ani şi a finalizat studiile Institutului de Ştiinţe Economice din Iaşi, specializarea Marketing. „Sper să-mi găsesc un post de ospătar sau barman în Italia. Am deja pe cineva acolo care mă va ajuta cu acomodarea. Nu merită să mai stau acasă după ce am plătit trei ani chirie, am terminat facultatea cu media 9,25 şi nu îmi găsesc de muncă“, spune pietreanca.De la începutul acestui an, opt doctori din judeţ  şi-au anunţat şefii de la Colegiul Medicilor Neamţ despre intenţia de a părăsi ţara în favoarea unor posturi plătite de zeci de ori mai bine decât în Spitalul Judeţean.


„Este lesne de înţeles de ce aleg să plece. Este vorba de o împlinire profesională a actului medical de calitate şi una financiară pentru că sunt plătiţi cu mii de euro lunar pentru aceeaşi muncă“, a declarat doctor Iosif  Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.


Oferta de luna aceasta pentru tinerii medici este mai mult decât atractivă: aproximativ 40 de posturi pentru medici rezidenţi şi specialişti în clinici din Germania şi Danemarca, pentru salarii de până la 8.000 de euro lunar. Prima preselecţie pentru locurile de muncă ofertate de angajatorii danezi va avea loc pe 10 martie. Consilierii EURES, agenţia care monitorizează oferta de locuri de muncă din spaţiul Uniunii Europene, vor decide în urma interviurilor, organizate la Ploieşti, care dintre candidaţi vor pleca pentru trei luni în fermele din Danemarca. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite