Neamt: Sute de elevi din judeţ, navetişti la pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Sute de elevi din judeţ, navetişti la pas
Neamt: Sute de elevi din judeţ, navetişti la pas

Mersul pe jos mai mulţi kilometri până la şcoală sau cu ce se nimereşte reîncepe astăzi pentru circa 250 de elevi din judeţul Neamţ.

Naveta pe jos este generată de desfiinţarea şcolilor din sate şi mutarea elevilor la ionstituţii din centrul comunei, fără să se asigure şi microbuze pentru transportul copiilor.

„În judeţ avem 64 de microbuze pentru transport elevi, dintre care numai 90% funcţionează foarte bine. Sunt solicitări pentru încă 32 de astfel de microbuze, dar nu există resursele financiare necesare", a precizat Viorel Stan, inspector şcolar general adjunct.Şcoli reabilitate recent au fost desfiinţate

Cel mai greu o duc elevii mici din satele de munte, care au de străbătut şi câte opt kilometri pe jos până la şcoală, cum este cazul celor din satul Bârnad, din comuna Bicaz Chei. Conform primarului acestei comune, Gheorghe Oniga, întrucât în sat mai rămăseseră doi copii, şcoala cu clasele I-IV din Bârnad a fost închisă, deşi a fost recent modernizată cu fonduri de la Banca Mondială.

Elevii vor fi nevoiţi să facă naveta pe jos până la şcoala de centru de la Bicaz Chei sau să-şi găsească gazdă. În comuna Tarcău, circa 20 de elevi din cătunele Crivaia, Lunca Strâmbului, Lunca Macazului şi Capra sunt nevoiţi să străbată pe jos drumuri de munte de trei-patru kilometri până la şcolile de centru. În plus, şcolile din satele Brateş, Cazaci şi Straja au fost închise, deşi fuseseră modernizate recent.

Primarul din Tarcău, Iulian Găină crede că desfiinţarea şcolilor din sate a fost o măsură proastă. „Comuna Tarcău are sate foarte depărtate unul de altul, motiv pentru care este una dintre cele mai mari prostii că au desfiinţat trei şcoli reabilitate, cu parchet nou, mobilier nou şi încălzire centrală", a declarat primarul. Potrivit edilului, circa 60 de elevi din satele Brateş, Cajaci şi Straja sunt duşi cu microbuzul la şcolile din centrul comunei sau în comuna Pângăraţi.

17 elevi în două şcoli

Şcolile cu clasele I-IV din Secu şi Izvorul Alb, unde învaţă 17 elevi, există doar pentru că nu este niciun drum de ieşire din localităţi. „Am făcut cerere pentru aprobarea funcţionării şcolilor pentru că drumul până la satele acestea nu este deschis circulaţiei", a declarat Paula Stăcescu, director al Şcolii nr. 1 Bicaz, de care aparţin unităţile satelor respective.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite